Kali ni saya nak kongsi resepi ikan siakap masak tiga rasa...ini percubaan pertama saya masak ikan tiga rasa ni yea...selalu kalau nak beli ikan besar-besar ni en suami mesti tanya pandai ke awak masak ni...dan-dan saya pun letak balik ikan tu tak jadi beli...takut dah beli nanti tak tahu nak masak ape...mau mengamuk orang tua tu...huhu
Tapi sampai bila kan takut nak masak ikan besar-besar ni...satu hari tu saya dengan penuh tekadnya beli jugak ikan siakap ni dekat Giant...RM 6.99 je seekor...so, kalau masak tak menjadi pun tak de la ralat sangat sebab murah...hahah
Balik rumah tu terus google resepi ikan siakap tiga rasa yang terbaik...hasil mengoogle maka terhasillah resepi ini...saya tambah-tambah sikit resepi kat google tu ikut suka hati saya...
Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa
Bahan-bahan
Ikan Siakap 1 ekor
Tepung jagung
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 ulas
Halia 2 inci
Carrot 1 batang
Tomato sebiji setengah
Nenas dalam tin (saya tak letak sebab tak de stok)
Cili kisar 2 sudi besar
Sos tomato 2 sudu besar
Sos cili 2 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Sos plum 2 susu besar
Garam
Gula
Bawang besar, bawang putih, halia, carrot dan tomato potong dadu seperti dalam gambar...
Cuci ikan bersih-bersih...pastu lumur garam dan kunyit...lepas tu lumur pulak dengan tepung jagung...sebab lumur dengan tepung jagung untuk nak bagi ikan ranggup...
Goreng ikan dalam minyak panas...biar tenggelam ikan itu yea...amboi berkilat nye kuali saya kan...boleh buat cermin muka dah...hahah
Ikan yang sudah siap digoreng...nampak seksi sungguh ikan ni kan....=)
Campurkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos plum...kacau biar sebati...
Guna minyak yang kita goreng ikan tadi tu untuk tumis bawang besar, putih dan halia...tumis sampai layu...
Bila bawang dah layu masukkan cili kisar...tumis sampai pecah minyak...pastu masukkan sos yang dicampur tadi...masukkan garam, gula secukup rasa...kalau nak lebih kuah tambah kan sedikit air...
Bila kuah dah agak pekat masukkan carrot dan tomato...kacau seketika...
Jeng jeng jeng inilah hasil yang tak seberapa cantik tapi sangat lazat...heheh....tuang je sambal yang dimasak tadi atas ikan...siap la....kalau ade daun bawang dengan daun sup potong halus-halus tabur atas ikan...nampak la cun sikit kannnn...=)
Makan ikan tiga rasa ni dengan tomyam pun dah cukup...terangkat sangat...habis seekor ikan siakap tu kita orang suami isteri makan sekali hadap je...hahah...pastu komplen perut muncit...apa pun rasa sangat bahagia dapat masak masakan yang sedap untuk en suami tersayang saya tu...=)
Assalamualaikum Fiza! tumpang lalu eh kt blog awk ni.. kita ngan searching resipi sweet n sour lah ni.. terusss tersinggah kat sini. bleh lah cuba resipi awk ni.. nampak simple & menyelerakan. Nway, selamat berpuasa ye. :) :) :)
ReplyDeleteWaalaikumsalam...aaa,cuba la...suami fiza suka resepi fiza buat ni...ehheeh
ReplyDeleteSlm........alhamdulliah,Fiza mmg seorg isteri yang solehah.....sentiasa berusaha mengikat suami dengan mengikat perutnyanya dulu.Ini lah usaha permulaan Fiza (secara tak langsung)agar suami x tak suka makan kat luar.Kak kan cuba resepi Fiza ni w/pun mmg dah ada resepi ini ......mungkin lain dari koleksi akak.Selamat dan teruslah mencuba resepi2 lain untuk santapan suamikhasnya seisi keluarga......mmungkin Fiza boleh cuba "Laksa & Mee Kolok Sarawak.
ReplyDeletethanx akk fiza. lama sy cari resepi nii, sy tgh blaja nak mmsak skrg nii :)
ReplyDeleteAlhamdulillah..mudah mudahan makbul doa kak rose merah...Amin...tq semua sudi cuba resepi yg fiza share ni...=)
ReplyDeletesos plum tu ape????
ReplyDeleteade jual kat kedai...botol cam sos biase but die tulis sos plum...jenama maggi pun ade...g tgk kat pasaraya giant, tesco and sebagainye yea...=)
ReplyDeleteboleh saya ambil resepi...
DeleteSalam... Nampak menarik & mudah resipi nih... Blh cuba... Nak tanya cili kisar tu fiza guna cili merah pjg tu ke atau cili kering? Thanks
ReplyDeletecili kering...
Deletebestnye..boleh saya ambil resepi ni ye...
ReplyDeleteboleh aje...sharing is caring...=)
Deletekegoma an den nie...leh share ek..
ReplyDeletenak cuba lah....cam sdap jew...
ReplyDeletesalam fiza...sedapnya tgok ikn sweet sour fiza..sllu g kt kdi xkne dgn tekak..sbb ikan rse hamis ag kot..cmne nk ng hilang rse hamis ikan 2?hrp dpt bantu..tq=)
ReplyDeletewslm...aduhai...maap yea, lama tak menjengok blog...heheheh...selalu fiza rendam sekejab ikan dengan asam jawa+garam...xpun rendam dengan cuka makan...insyaallah xde bau hamis ikan...=)
ReplyDelete