Salam...
Malam 2, 3 hari lepas en suami dan saya cuba buat experiment nak hasilkan air 3 layer tea ni...masa tu dah dekat jam 11 malam pun...mula-mula ingat nak minum kat mamak je tapi perasaan nak tahu macam mana nak buat air ni tu meninggi lak...huhu...maka gigihlah kamu berdua mengoogle resepi bagai...
Percubaan pertama ternyata menjadi...sedap seperti kat kedai mamak yang kita orang selalu minum tu jugak...syok betui...hahaha...lepas ni nak minum boleh buat sendiri aje...boleh minum sepuas hati...=)
Walaupun rupanye idak la cantik seperti dekat kedai nun tapi rasanya sangat marvelous..hahaha...asal nampak 3 layer tu jadi la kannnn...umah kite tak de gelas yang cun, so guna gelas free gift dari MC D aje la...
Ini saya punya...guna gelas free gift dari MILO pulak...ahahaha...sedih benar kannn...tak pe pasni balik Langkawi saya mesti beli gelas cun punya...
Setakat ni air 3 layer tea yang paling sedap saya pernah minum dekat Chicken Rice Shop...sedapppp...kalau kedai mamak tu biase-biase aje...korang pun boleh cuba buat sendiri air ni dekat rumah...meh nak kongsi cam ne nak membuatnye yea...
Ape yang perlu ade :
Teh 3 uncang
Susu cair
Ais Batu
Gula kabung@merah (kalau orang utara panggil 'gula gerek')
Cara membuatnye :
1. Masak teh sampai warna nye kehitaman...biar sejuk seketika
1. Masak teh sampai warna nye kehitaman...biar sejuk seketika
2. Masak gula kabung sampai cair...kepekatan lebih kurang macam madu yea...biar sejuk jugak
3. Sediakan satu gelas yang cun...masukkan lebih kurang 3 sudu air gula merah tadi...ikut suka tahap kemanisan...masukkan ais batu sehingga memenuhi gelas...
4. Masukkan susu cair sehingga 3/4 gelas...
5. Akhir sekali masukkan air teh tadi...siap...
ooo baru nadia tau macam ni rupanya buat air tiga layerrrrr
ReplyDeletehehe...sedappp...try la...=)
ReplyDelete