ChurpChurp

Nuffnang ads

Tuesday, 17 February 2015

Resepi : Cheesekut Mudah

Salam...

Meh nak kongsi satu resepi yang tengah meletop top top top sekarang ni...me nak kongsi jugak dekat sini walaupun ramai dah kongsi kat blog memasing....sebab nak kongsi pengalaman/tips  diri sendiri lak yea...wah, bunyik cam bagus je kannn....muahahahaha

First time buat sekali ngan adik...berdua-dua esited...huhu...percubaan pertama berjaya dengan jayanya...yang penting en somi kita suka...huhuhu...dia ni tak berapa suka makan manis-manis ni...tapi yang ni sodap katanye....ngehngehngeh

Mak kita pun suka...siap pesan suh buat lagi, tak puas makan la tuuu...adik-beradik seibu sebapa tak payah cakap la, semua hantu makanan manis-manis ni...lagi-lagi yang boleh menambahkan lemak....hahahaha...dah, jom kita memulakan sesi pembelajaran untuk kali ini...=)
 
Resepi : CHEESEKUT MUDAH & LAZAT

Bahan-bahan :

250gm cream cheese (prefer brand TATURA, sebab tak masam sangat and murah sedikit)
1 pack biskut Hup Seng Deluxe Cream Cracker 
1/2 tin susu pekat manis (kalau korang tak suka manis boleh kurangkan, me gunakan tak sampai setengah)
1 kotak kecil susu full cream, brand Dutch lady pun ok
utk topping : milo/nestum

Cara-cara :

1. Pukul cream cheese bersama dengan susu pekat dan sedikit susu full cream. Pukul sampai cream cheese nampak berkilat dan tidak berketul. Nak guna blander or mixer or nak guna tangan pun boleh. Susu tu agak-agak 5@6 sudu je...jangan kasi cream cheese cair sangat..

2.  Sediakan bahan macam dekat bawah ni yea...tu cream cheese yang dah siap dipukul-pukul




3. Then susun biskut macam gambar dekat bawah ni....biskut tu korang kena rendam sesaat dua dalam susu segar...




 4. Lepas dah siap susun biskut, korang sapukan dengan cream cheese tadi smpai tutup permukaan biskut....then korang tabur milo or nestum...ikut kesukaan masing-masing yea...me,tabur selang-selang setiap layer...buat 3 or 4 layer...atas sekali letak lebih sikit cream cheese nye...macam pic dekat bawah ni...



5. Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 3@4 jam...then can eat already....


Senang sangat kannnn...tak perlu bakar or ape pun....emmm, nak tengak tak pic yang bakal menggoda semua orang takkkkkk....ngehngehngeh


















Amacammm...mengancam kannn...penambah lemakkksss ni....lazat berkrimmm yea...me suka sangatttt...










Tips :
1. Korang selang seli taburkan nestum and milo, baru sedap gilossss...=)
2. Setiap layer tu jgn letak cream cheese banyak sangat...letak layer tengah and yang paling atas je lebih sikit...yang lain biasa-biasa aje...kalau letak banyak muakkk...
3. Better guna dalam bekas kecil-kecil...kalau guna bekas besar biskut macam kering sangat...
4. Buat maksimum 4 layer is the best...=)


Sekian resepi terbaru dari Chef Fiza Ismail...moga berjumpa lagi dilain resepi yang mudah...hahahahah...yang pasti rugi bagi siapa yang tak cuba buat cheesekut lazat berkrim iniiiiiii....=)

3 comments:

  1. kalu x guna milo n nestum bleh x.kalu gune biskut cheese bleh x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak biskut cheese mmg oke bg sy , tp nnt jd tambah muak sbb nnt letak cremer chesse . So far original creaker .. taknk letak milo atau nestum boleh , boleh ltk lain cm serbuk oreo . Tp klau taknk jugak , oke je . Cuma takde perisa lah . Hanya cheese.. better ltk sikit supaya tak muak . 😊😉😉💕

      Delete

Thanks for droppin' the comments.