ChurpChurp

Nuffnang ads

Friday, 18 May 2018

Cable Car Langkawi

Salam...

Hari ini kita tukar topik lain laaa...asyik cerita beranak jeee...hahahah...kerajaan pun dah bertukar tak kan kita tak nak bertukar jugak...kahkahkah...semua kita memerlukan perubahan untuk menjadi lebih terbuka dan berjaya...huhuhu...ehh, terlari topik pulakkkkssss...

Masa cuti sempena PRU dan sempena PH menang baru-baru ni ibu balik Langkawi...lepas tu mak mertua ngan abang ipar pun ikut sekali...nak jalan-jalan ke Langkawi katanya...maka satu hari tu ibu pun tumpang sekaki jugak la berjalan ke Cable Car...sebabnya ayah tak pernah lagi jejak kaki ke sini walaupun setiap tahun balik Langkawi...sian ayah...dah asal balik Langkawi asyik ke pantai je kojenyaaa...hehe...hobi ayah ni...suka sangat mandi pantai....

Seawal 9 pagi dah keluar dari rumah...mengisi perut dekat kedai bapak ibu dulu then gerak ke Cable Car...nasib orang tak ramai sangat...xpayah beratur pun nak beli tiket...tiket untuk warga Malaysia untuk pakej paling murah berharga RM40 untuk dewasa RM30 untuk kanak-kanak dan RM30 untuk warga emas...

Ibu dah 3 4 kali pergi sini...so dah agak bosan...haha...nak kata takut naik cable car ni tak la jugak...rasa biasa-biasa sajeee....sebab sekejapan sangat naik and turunnya...best pun masa jalan dekat Sky Bridge tu je laaa...sejuk sebab diseliputi awan yang berarak...nyaman sangat udaranya...disebabkan bawa warga emas terpaksa la naik Sky Lift (ke ape ntah namanya) untuk ke Sky Bridge ni...kena bayar lagi RM10/person....haihhh, mahal betul rasanya...kalau tak nak naik benda ni kena guna tangga...uhuhuhu

Pakej yang ibu beli tu sekali masuk Muzium 3D...tapi alkisahnya abang ipar dan seangkatannya tak check out dari hotel sebelum keluar tadi...maka berkejaran la kami balik ke Kuah semula...tak sempat la nak posing dalam muzium...hmmmmm...so, kesimpulannya tak berapa best la jalan-jalan ibu haritu...penat je lebih...

Layankan je la pictures kat bawah ni yeaaaa.........

Sky Bridge

Ammar & Ibu

Nampak 2 ketul kereta cable

Pengalaman Melahirkan Anak Pertama


Salam...

Tunaikan janji nak kongsi cerita pengalaman melahirkan Ammar Thaqeef anak pertama ibu...Ibu apply cuti awal, 38 minggu dah start maternity leave sebab hujung-hujung mengandung tu dah tak daya sangat...bos pun pesan suruh cuti awal...Plan asal nak balik bersalin dekat my hometown Langkawi...tapi Allah dah aturkan segala yang terbaik buat kita...masa hujung 37minggu tu mak ibu tiba-tiba sakit...dapat kol dari kakak ibu masa dekat office...meraung la ape lagi...tak pernah-pernah mak sakit...ni sampai kena hantar ke Hospital Alor Setar untuk further checkup...terus ibu ngan ayah siap balik Langkawi hari tu jugak....nasib la barang-barang Ammar ibu dah prepare awal lagi...baju ibu je ambil mana yang sempat je...sebab memang dah plan terus cuti sampai bersalin la...tak mampu ibu nak balik ke Shah Alam semula....

Mak ibu kena operate kepala sebab sakit Aneurysm...lebih kurang strok otak...Allahuakbar...dugaan sangat masa ni...dengan kitaorang adik beradik tak tahu ape benda tentang sakit mak ni...Alhamdulillah, adik beradik ibu 7 orang semua bersatu hati...berkampung kami 7 beradik dekat sana lebih kurang sebulan....huhuhu....ada yang ambik unpaid leave 1 bulan...ada yang dalam cuti sekolah...ada yang tutup kedai sebulan...dan ibu cuti maternity...Alhamdulillah, Allah permudahkan untuk kami semua...

Lebih 2 minggu dekat sana ibu pun sakit nak bersalin...masa ni masih kat homestay...mak ibu dah selamat dibedah tapi masih dalam keadaan separa kritikal...setiap kali ibu pergi melawat pasti mak tanya dah bersalin ke? Masa ni ingatan mak ibu belum ok...setiap kali tengok ibu mak akan nangis cakap tak dapat jaga ibu dalam pantang nanti sebab dia sakit...Dalam pukul 2 pagi macam tu ibu bangun kencing...tengok kat panties ada macam lendir darah tapi sikit je...so sambung tidur lagi sebab xde rasa sakit ke ape ke...paginya bangun monitor tengok darah keluar makin banyak ke ape...adik kakak semua dah suruh g hospital...dieorang risau sebab kita orang yang kat rumah tu semua muda-muda xde pengalaman banyak pun....hahaha...risau semuanya...

Dalam tengahari lepas lunch ibu pun menyerah diri...kakak sulung dengan kakak ipar temankan...Check bukaan baru 2cm...lepas doktor check bukaan ibu nak ke toilet...bangun je dari katil pop air keluar dengan banyaknya...maksudnya air ketuban dah pecah...tak henti2 air keluar...sangat tak selesaaaa...maka ibu pun kena warded sebab air ketuban dah pecah walaupun bukaan baru 2cm...ibu mula sakit dari pukul 4 petang...sakit yang datang 2 minit sekali...sakit ibu datang terus kuat xde sikit-sikit kemudian baru kuat...hahaha...pukul 8 malam doktor check lagi bukaan masih 2cm oiii...walaupun masa ni sakitnya sampai gegar katil ibu pegang....air ketuban masih keluar...ulang alik toilet tukar pad...mintak ubat tahan sakit dekat nurse tapi dia cakap nanti dia bagi...tapi tak juga bagi...

Pukul 9 ayah sampai dari Shah Alam...nurse bagi masuk tengok ibu sekejab...meraung la ibu dekat ayah masa ni...Ayah macam lelaki normal lain asyik suruh sabar....mengucap...zikir...doa....rasa nk telan ayah masa tu...hehehe....ibu langsung tak boleh tidur...dalam pukul 12 ibu tak tahan, jalan g tempat nurse cakap sakit sangat...Doktor cakap nak check jalan...check tengok dah buka 5cm...lega sikit ibu dengar dari tadi asyik 2cm...huhu...nurse suruh kol suami sebab dah kena masuk LR...

Bermula eposid dalam LR...nasib ayah dah boleh teman ibu...bersemangat sikit ibu nak menempuh tempoh ke 10cm...hahaha...sebab sakit sangat ibu tak boleh duduk diam...nurse pesan suruh ibu jangan gerak sangat sebab bacaan jantung baby asyik hilang...macam mana nak diam kalau dah serba tak kena masa tu...kiri sakit...kanan sakit...terlentang lagi la sakit....ayah berapa kali mintak kat ibu nak keluar kejab sebab ngantok...tapi ibu tak bagi...tak sanggup nak tahan sakit sorang-sorang lagi....sian ayah...tersengguk-sengguk dia...baju tangan dia habih ibu tarik....kihkihkih...nasib baik ayah sado...muahahaha.... 

Pukul 4 nurse cakap nak masukkan ubat tahan sakit...dari tadi mintak pukul 4 baru bagi...itu pun sebab nak cepatkan bukaan...masa tu baru 8 cm rasanya...tapi jantung baby dah tak berapa ok...air ketuban pun dah lebih 12 jam keluar...lepas je masuk ubat tu, masyaAllah rasa nak pecah perut bila sakit tu datang...rasa 15 saat sekali kot sakit...berapa kali ibu mintak ayah panggil nurse cakap dah tak tahan nak iyakkk...tapi nurse asyik cakap belum masa...ibu cakap tak tahan sangat dah...kemudian doktor datang mulakan process nak sambut baby...doktor cakap cara ibu salah...macam mana la nak teran klau dah hampir 12 jam menanggung sakit yang amat...ibu tak makan ape pun...kurma air zam zam ke ape pun tak...

Jam 5.40 lahirlah anak ibu seberat 3.04kg dengan bantuan vacumm...huhuhu...Alhamdulillah...hilang sakit bila dengar baby nangis waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....hehehe...mencabar kan pengalaman ibu lahirkan Ammar...rasa tak tertanggung masa tu sakitnya...ape pun pengalaman ini ibu pasti ingat sampai bila-bila...pengalaman yang sangat indah dalam hidup ibu...

Tengah hari ibu dah boleh balik rumah...sebelum balik jenguk Ammar jab...baby stay NICU sebab ada luka dekat tapak tangan...luka dari dalam perut so doktor nak investigate...huhuhu...sedih masa ni tak dapat balik dengan baby...hari ke-2 ayah je yang pergi hospital tengok Ammar, ibu tak ikut sebab susah nak jalan...:( Hari ke-3 baru baby boleh balik...maka bermulalah rutin ibu menjaga Ammar Thaqeef :)


Baru keluar dari hospital

5 hari berpantang di rumah mertua...nak pantang lama-lama pun tak boleh sebab mak mertua pun tak berapa sihat dan ayah pun dah nak kena balik bekerjaaaa...maka zassss balik Langkawi terchenta...kakak no 2 yang jaga masa berpantang sebab mak ibu kan tak sihat...menangis mak ibu mengenangkan tak dapat jaga ibu dalam pantang macam anak-anak dia yang lain...huhuhu...berpantang lah ibu dengan cara sendiri+mak+kakak...asal boleh kami hentam je...hahaha

Hmmm...jangan sangka panas sampai ke petang yeee...hujan turun pulak ditengah hari...kahkahakah...sesuatu yang sadis telah berlaku di hari ke-7 berpantang bersamaan hari ke-2 di Langkawi...uwaaaaaaaaaaaa...nak tahu ape kisahnya...next entry la pulak yeee....tungguuuuuuuuuuuu

Terkini dobot ibu sudah 7kg ketika berusia 5 bulan...:)

Friday, 20 April 2018

Pengalaman mengandung 38minggu 5hari

Salam...

Banyak perkara berlaku dalam tempoh masa mengandungkan si kecik Ammar Thaqeef selama 38minggu 5hari...yang best ada yang kurang best ada yang terpaling tak best pun ada....Lepas dapat tahu pregnant dalam bulan March 2017 episod melawat Hospital Shah Alam tak terkira la berapa kali...Pakar O&G kat situ pun dah kenal muka ni...huhu...setiap bulan checkup dengan pakar dan checkup rutin ibu mengandung dekat Klinik Kesihatan Sek 7 Shah Alam...sebulan 2 rutin checkup...

Comei idok mak buyong...rasa macam 8 bulan dah masa ni...hahah

Alhamdulillah, mengandung kali ni no bleeding...langsung tak pernah...clean n clear...hehe...tapi selalu kena g checkup jumpa doktor pakar sebab ada fibroid ketika mengandung...they need to monitor ibu and baby...disebabkan baby growth dengan baik so, tak perlu la operate untuk buang fibroid tu...doc cakap ada jugak kes yang kena operate...tapi jarang sangat...Selalu untuk kes mengandung dengan adanya fibroid ni tak bahaya if tak ganggu baby and ibu...disebabkan hormon ibu mengandung maka fibroid akan membesar...ia berkongsi makanan dengan baby...fibroid akan mengecil dan mati (tak ingat la term dia) bila baby makin besar...

But lain pulak kisahnya to me...my fibroid membesar dan tak mengecil pun sampai selamat melahirkan baby...tapi ia stop membesar rasanya bila kandungan 4-5 bulan...7cm and then tak membesar lagi and tak jugak mengecil...rare case doc cakap but as long as baby membesar mengikut graft still ok...tapi mesti kena monitor setiap bulan...doc akan scan setiap kali check up...tengok size baby n fibroid...

Masa kandungan 5 bulan saya warded sebab sakit dalam perut yang tersangat...tapi sehari je warded...hehe...doc cakap sebab fibroid tu nak mati ke ape ntah (malas nak google term dia)...dekat sebulan jugak menahan sakitnya...nak bergerak sangat pun tak boleh sebab bila baby bersentuh dengan fibroid akan rasa sakit yang amat...tidur malam tak yah cakap la...xde satu position yang selesa...nak bangun je en somi kena tarik...haha...if makan Paracetamol yg 500mg tu hilang la sakitnya...tapi bila dah mengandung ni takut jugak nak makan ubat selalu walaupun doktor cakap dalam sehari boleh makan 8 biji maksimum...biasa kalau sakit sangat baru makan...tak pernah la sehari makan total 8 biji...paling banyak pun 4 biji rasanya...risaukan baby...huhuhu...Tapi masa ni still keje...terpaksa...:)Bila dah masuk 7 bulan macam tu dah tak rasa sakit dah...mungkin sebab fibroid tu dah tak function...

Dekat dalam dewan bersalin Hospital Shah Alam...terpaksa bermalam dekat sini sebab wad penuh :(

Actually sebelum pregnant lagi saya memang dah ada fibroid...tahu masa mengandung kali ke-2...but saiz sangat kecil <2cm so doc tak suggest untuk buang...as long as saya period ok and tak de sakit doc cakap should be ok...tapi setiap 3 bulan saya memang ada checkup...mungkin orang cakap susah mengandung sebab fabroid ni jugak tapi doc pakar cakap tak mungkin juga...setiap orang tak sama...

Masalah utama ketika pregnant adalah alahan...ini memang keturunan punya hal kot...haha...kakak adik mak semua sama je pesennya....1st trimester tu memang tak boleh makan apa pun...muntah je keje nya...selera pun langsung xde...buah dengan air je boleh makan sikit-sikit...dengan penyakit anginnya lagi...tidur malam memang kena bertemankan minyak Yu Yee la jawabnya...kalau tak kena tidur sambil duduk sebab sakit dada...2nd trimester makan makin ok sikit...3rd trimester alhamdulillah, semua pun teringin nak makan...saya kira paling ok bab makan compare dengan adik kakak yang lain...dieorang sampai 9 bulan tak selera nak makan...maka anak yang lahir pun comel-comel je saiznya...hahaha...kena pulak pregnant ketika puasa...saya memang tak dapat puasa sehari pun tahun lepas...30 hari skipppp...:(

Raya puasa balik kampung tapi raya korban kita orang raya berdua je dekat Shah Alam...tak larat nak menempuh perjalanan 7-8 jam dalam kereta kalau balik...sodih yang amat oiii...memikirkan anak ku tahan segala kesedihan...Masa ni jugak adik saya kawin....Majlis sebelah suami dia dekat Terengganu tak dapat jugak pergi....double sodihhhh

Satu keajaiban ketika mengandung ni berat badan tak pernah lebih dari berat asal...hahah...awal-awal mengandung mestilah sentiasa turun...bila dah nak akhir trimester berat naik sikit...nurse risau sampai suruh buat ujian macam-macam...ujian thyroid la...macam-macam la...kena ambik darah sokmoooo....tanya doc pakar dia cakap as long as baby naik berat tak perlu risau...katanya senang untuk ibu lepas bersalin tak perlu susah-susah nak diet bagai...kihkihkih

Panjang pulak membebel kali ni...udah-udah la ye...next time story tentang kisah kelahiran Ammar pulak...menarik jugak kisah tu taw....ada tawa ada nangis...hahaha

Alhamdulillah, walaupun penuh ujian dan cabaran ketika mengandung ni saya rasa pengalaman mengandung adalah suatu yang terindah dalam hidup...rasa baby gerak-gerak dalam perut paling sukaaaa...moment yang paling dirindui...:)

Diakhiri dengan gambar dobab ibu....muahhhhhh