ChurpChurp

Nuffnang ads

Thursday, 27 December 2012

Syok nye

Salam...

Esok nak balik kampung...
Balik sebab nak jenguk mertua...
Tak sabar pulak rasanye...
Walaupun tak balik kampung saya tapi saya rasa syokkk...hehe
Xpe, bulan depan balik kampung saya pulokkk...

En suami la paling syok sekarang...
Asyik cakap tak sabar nak balik jumpa mak die je...
Anak manja katakan...
Nak makan ikan haruan la, keli la...
Nak pancing sendiri katanya...
Pastu nak saya belajar masak dari omak die...
Amboiiiii...

Ingat nak ajak en suami naik motor pusing-pusing kampung la...=)
Lama dah tak naik motor...eheee
Pastu berehat kat tepi sawah...
Wah nyaman sekali...
Moga angan-angan mak jenin ni menjadi kenyataan la....hahah
Ape pun doakan perjalanan jauh kami ni selamat sejahtera hendaknya...
Amin...

Wednesday, 26 December 2012

Kawan Baik Ketika Zaman Universiti

Salam...

Actually saya ni boleh la dikategorikan dalam golongan orang yang ramai kawan...sebab saya peramah+baik+sopan kot...hahah...buktinye saya masih lagi berhubung dengan kawan saya yang sama-sama sekolah tadika dengan saya dulu...huhu...dekat 20 tahun dah...tapi bagus la kan ramai kawan ni...pepatah pun cakap 'berkawan biar seribu, berkasih biar satu'...=)

Tapi hari ni saya nak cerita tentang kawan karib saya masa zaman kat universiti dulu...zaman saya belajar untuk menggenggam segulung ijazah....ehee...boleh dikatakan zaman kegemilangan saya jugak la...


Ini lah tiga sahabat karib saya masa tu...dari kiri Ody, Wani, Wana dan saya...kita orang betul-betul rapat...saya Wana dan Wani duduk serumah masa ni...Ody stay dengan family die...tapi selalu je lepak rumah kita orang...Cik Ody orang Nogori Sembilan, Cik Wana orang Selangor dan Cik Wani orang Kelate...saya dah pernah pergi melawat semua kampung dieorang...kuat berjalan saya ni...heheh


Kita orang boleh kongsi ape saja taw...baju pun boleh pinjam-pinjam...huhu...tengok baju kurung yang kita orang pakai ni sama sebenarnye...warna je lain-lain...Wani yang hadiah kan untuk kami semua...kami ada banyak baju yang sama...heheh...asal sorang beli yang lain pun nak juga...taste kami lebih kurang sama je...pastu nak g kelas janji pakai baju sama...=)

Antara kami saya seorang je yang dah kawen...yang lain masih bujang tapi dah tak available lagi....semua dah berpunya...tunggu masa je nak tukar status depa ni semua...heheh...cepat-cepat la oooiiii, cek dah tak sabaq nak tengok hampa kawen ni...boleh kongsi-kongsi cerita 18sx pas ni....hahahah




Gambar ni masa kita orang ramai-ramai g berkelah dekat Sungai Congkak...best sangat masa ni...kalau rajin nanti saya cerita tentang ni...syokkkk...kurusnye saya zaman ni...ntah bila boleh kurus macam ni lagi...=(


Cik Wani ni sebenarnya kawan saya yang paling rapat...kami kawan sejak dari diploma lagi dekat UiTM Perak...pastu sama-sama dapat sambung degree course yang sama...semester satu kita orang tinggal sebilik dekat kolej uitm ...dulu selalu berdua bersama...eheee...die orang Kelantan...baru je balik keje dekat sana...lepas ni jarang la nak jumpa die lagi...uwaaaa...sedih saya...will miss u Cik Wani...



Masa saya tunang haritu dieorang semua ikut saya balik Langkawi...meriah sangat...dieorang jadi dayang-dayang saya...lepas ni saya kena la p rumah dieorang lak bila dieorang bertunang nanti...=)


Dieorang pun dah rapat dengan adik beradik saya...heheh...kalau kita orang berempat jumpa mesti nak gelak je...tambah-tambah dengan kesengalan si baju oren putih kat atas ni...die umpama perghibur kami taw...ahahah

Kami ade nama adik beradik...Ody kak long, Wani kak ngah, Wana kak teh dan saya paling kecik kak cik...heheh...antara kita orang memang guna panggilan adik beradik ni...melekat pulak gelaran ni...=)


Rasanye ini gambar terbaru kita orang berempat...ni dekat rumah Cik Wana masa hari raya hari tu...beza kan gambar ni dengan gambar kat atas nun...semua dah membesar bagai johan...hahah...

Terima kasih sahabat atas persahabatan yang tulus ini...moga persahabatan kita kekal buat selamanya...walau pun sekarang kita dah ada kehidupan sendiri yang perlu di utamakan dan kita selalu je tak dapat nak keluar sama-sama lagi dan walau macam-macam halangan datang moga kita sentiasa di hati masing-masing ye...saya sangat sayang sama kamu semua...=)

...Tiada ungkapan perpisahan dalam PERSAHABATAN
walaupun maut menjadi nokhtahnya
kerana seorang SAHABAT itu terlalu istimewa 
dalam doa sahabatnya yang lain
biarpun tanpa bayangnya...

Monday, 24 December 2012

Resepi :: Daging Black Paper

Salam...

Sementara en suami tak balik keje lagi ni elok la kita update blog dulu...nanti dah tak senang nak online kalau die ada...heheh...bagus betui isteri perangai macam ni kannnnssss...

2, 3 hari lepas kot masak daging black paper ni...selalu kalau beli daging saya goreng kunyit atau masak sambal je...kali ni try masak black paper lak...sebab aritu g rumah akak saya, abang ipar masak daging black paper ni sedap pulak...so, lets try masak sendiri tengok sedap ke idokkk...=)

Bahan-bahan

Daging dipotong nipis sebanyak anda suka
Bawang besar dihiris
Sos tiram
Sos lada hitam
Kicap
Lada hitam yang biji tu ditumbuk halus...agak-agak 2 sudu
Garam
Minyak


 Masukkan daging dalam kuali...rebus sampai air daging kering...


Bila air daging dah betul-betul kering, masukkan minyak...minyak lebihkan sedikit...kacau seketika...biar daging garing sedikit...


Pastu masukkan sos tiram, sos lada hitam, kicap, lada hitam yang ditumbuk, dan garam...dah agak kering masukkan bawang yang dipotong tadi...


Ini la hasilnya...nampak lazat kan...ehee...makan dengan nasi panas pasti bertambah-tambah...mak mertua lalu pun tak nampak...=)

Mudah kan nak masak daging black paper ni...ini cara saya masak la...sekejap je dah siap...bahan yang diperlukan pun tak banyak...saya kalau masakan simple-simple dan lazat ni memang suka...huhu...sebab pukul 6 lebih baru sampai rumah...mandi, solat semua dah kui 7 lebih...pastu baru nak masuk dapur...kalau ada resepi mudah dan cepat nak disediakan kan bagus...kui 8 lebih dah boleh makan...xla lewat sangat...dan en suami pun tersenyum gembira sebab tak perlu menahan lapar dengan agak lama...=)

Ketika menaip ni baru kui 8.34 malam...bihun goreng sudah siap di masak...=) tapi tak makan lagi...sedang menanti en suami ku pulang...perut dah berkeroncong nyanyi lagu apa ntah...sabar lah wahai perut muncit ku...eheee...Selamat dinner korang semua....=)





Saturday, 22 December 2012

Burger Bakar Abang Burn

Salam...

Sapa pernah makan Burger Bakar Abang Burn ni...saya dah...baru je kejab tadi..ehee...Burger Bakar Abang Burn ni baru je buka cawangan nye dekat Seksyen 7 Shah Alam...dekat je dengan rumah saya...kedai die berhadapan dengan Jakel Shah Alam tu...

Tadi lepas teman akak saya beli langsir dekat Jakel kita orang pun singgah sini...en suami tak nak ikut sebab nak tengok bola Thailand vs Singapore...ntah ape-ape game itu pun nak tengok...merajuk sekejap saya dengan die tadi...heheh...saya cakap dekat akak kena g awal sebab nanti mesti ramai orang...


Saya oder ni...tak ingat la nama penuh burger ni...yang saya ingat BEEF SUPREMO CHEESE BURGER...ntah betul ke tak nama die ni...haha...tapi lebih kurang cam tu la...ada daging, cheese, mushroom dan onion ring...harganye RM 10.50...=)


My dear sis yang belanja saya...sebab saya penat dok pilih langsir untuk rumah dia tadi...heheh...makan tak abis pun sebab dia dah makan nasi dekat rumah saya...burger ni seelok nya dimakan ketika berada didalam keadaan yang sangat lapar yea...huhu...kalau tak mesti tak dapat nak abiskan, membazir...


Air ni boleh refill...macam-macam perisa ade...ice lemon tea die sangat sedap...


Daging nye sangat tebal...fresh rasa nye...sedap juga la bagi saya...tapi yang paling bagus dekat kedai Burger Abang Burn ni adalah service...sekejap je oder dah sampai...terbaik betul...nasib baik masa kita orang sampai tu awal lagi...tak de la kena beratur panjang sangat...tapi masa saya tengah makan orang dah mula beratur panjang giler...huhu


Sebagai isteri yang mithali saya pun tapau kan lah burger yang macam ni untuk en suami saya tu...tapi saya balik je dia cakap dah makan nasi pulak...so, separuh je burger ni dia makan...separuh lagi simpan la...pic ni dari fb abang burn yea...malas dah nak amek gambar dekat rumah...heheh

Overall sedap burger ni...tapi saya lagi suka Yazid Burger kot...heheh...lain kali nak try jenis yang lain lak...ayam dengan kambing pun ade taw...so, ape lagi...jom jalan-jalan cari makan...=)

p/s :: adik beradik ku sekalian jangan jeles yea...hahah

Friday, 21 December 2012

Mimpi Semalam

Salam...

Semalam saya mimpi indah taw...indah sangat...hehe...bangun-bangun pagi tersenyum je ingat mimpi indah tu...kahkahkah...saya ni selalu nye jarang mimpi indah-indah ni...mimpi merepek je setiap malam...semalam dapat mimpi indah rasa syok sangat...tidur pun rasa nyenyak...=)

Korang nak tahu ke ape mimpi indah saya tu...haha...jeng jeng jeng....











skrol lagi sampai jumpa yea......



























Yes, its true...ADAM MUKRIZ... ini lah mimpi indah saya semalam...mimpi keluar jalan-jalan dengan Am...mimpi dok sebelah dalam kereta hitam die tu...hahah...terlebih sudahhhh...

Inilah akibatnye kalau malam sebelum tidor tu saya marathon tengok cerita Adam dan Hawa ni...lama dah tak tengok...tiba-tiba teringat tu yang berepisod saya tengok semalam...sampai terbawa-bawa ke mimpi...=) nasib baik mimpi si Am ni bukan si Johan tu...hehe...semalam en suami ajak tengok movie ape ntah yang die download...saya cakap tak nak sebab nak tengok cerita Adam dan Hawa...pastu dia cakap "benci aihhh"...hahah...

Dalam kereta otw nak g keje tadi cerita la kat en suami mimpi indah saya ni...dia tak cakap ape pun cuma buat muka meluat je...eheee....jeles la tu saya datim dengan Adam Mukriz...=)

Ape pun saya hanya suka watak Adam Mukriz tu je taw...tapi pandai betui Aron Aziz ni lakonkan watak Am ni...sangat-sangat sweet...buat ramai perempuan tergoda dan sampai termimpi-mimpi...kahkahkah...



Walau bagaimana pun this man is my only Lokman Ahmad...heheh...die pun tersangat sweet macam Am tu taw...rajin tolong Fiza die ni...caring...tapi kadang-kadang tu gawang jugak yea...tak kisah la sape yang datang pun  you will always be at the top of my heart...sayang kamu...=)

Thursday, 20 December 2012

Cara Rasulullah S.A.W Menjaga Kesihatan Diri

Salam...


SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk memperkuatkan akal fikiran.


AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.
"Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman." (Hadis riwayat Muslim)


TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN


Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)." (Muttafaq Alaih)
Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.


GEMAR BERJALAN KAKI

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

* saya kalau berjalan sikit pun dah merungut...lenguh kaki la ape la...lepas ni kena ubah la perangai tak senonoh ni...=)

TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah "jangan marah" diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring. Segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

* nasib baik saya bukan seorang yang pemarah...eheee


OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.


TIDAK PERNAH IRI HATI

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. 

"Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah."


PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.
 *** Renung-renungkan lah dan selamat beramal...=)

Wednesday, 19 December 2012

Temuduga SPA Jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Salam...

Wah, tajuk macam nak buat karangan dah...heheh...Dua tiga hari lepas mak saya kat kampung kol cakap ade surat urusan seri paduka baginda...hehe...amboi intro dia tak tahan...lepas tu baru dia cakap surat dari SPA...surat panggilan temuduga...Alhamdulillah saya lepas exam yang saya pergi dengan en suami aritu...nak tahu baca di sini...=)

Mak saya pun baca la isi kandungan surat tu...dari mula sampai la habis...siap pesan suruh pakai sopan-sopan, bawa sijil ape semua...alahai omak den...huhu

Temuduganya 8 Jan 2013 nanti dekat bangunan SPA, Putrajaya...bangunan SPA ni berhadapan dengan office lama saya dulu, Jabatan Perangkaan...dulu pagi-pagi selalu tengok orang datang interview...sekarang masa saya lak...heheh...saya kena interview hari terakhir sekali...saya rasa lebih kurang 2 minggu jugak interview ni diadakan...lama kan...

Actually en suami pun dapat juga temuduga ni...die awal dari saya, 4 Jan 2013...tapi hati en suami masih ting tong nak g ke tak...die cakap dah suka keje tempat sekarang...ntah la die, dah puas saya nasihat suruh pergi cuba dulu...degil jugak nak fikir dula la ape la...hati dia berbelah bahagi sekarang...ikut suka kamu la en suami...=)

Untuk pengetahuan seramai 18355 orang yang mohon jawatan ni...dan seramai 1716 orang yang dipanggil temuduga...dan hanya ada 70 kekosongan untuk jawatan ini diisi...walaweiiii...banyak betul saingan...ape pun saya akan berjuang habis habisan untuk temuduga ini...wahhh, macam bersukan lak...hahah...tapi stadi nye belum start ape pun lagi...semangat je lebih sekarang...=)

Hasil "mengoogle" saya jumpa beberapa contoh soalan yang sering disoal waktu temuduga untuk jawatan ini...soalan terbahagi kepada dua bahagian...soalan umum dan soalan khusus...

Contoh Soalan Umum
1. Isu Parlimen
2. Yang Dipertuan Agong
3. Menteri Kabinet
4. Rukun Negara, Rukun Islam, Rukun Iman
5. Visi, Misi, Dasar Malaysia
6. Berkenaan SPA
7. Skop PPTM
8. Dan pelbagai isu terkini...

Contoh Soalan Khusus
1. Jenis rangkaian LAN,WAN,MAN
2. Jenis topologi
3. Firewall
4. Database dan adik beradiknye
5. Open Source
6. Dan pelbagai soalan teknikal yang senagkatan dengan jawatan ini....

Banyak betui nak kena study...kena buka balik buku masa belajar dulu...adui, dulu dah belajar semua ni...tapi ape pun dah tak ingat, macam hilang ingatan dah sikit...kalau la saya simpan semua data-data ni dalam memory saya dengan baik kan senang...eheee...merepek sudahhhh...mintak-mintak mood rajin saya cepat la datang...ini buka je laptop benda lain yang saya baca, bukan nye nak study...=)

Ape pun saya berharap sangat dapat melalui temuduga ini dengan berjaya...please pray for me...=) Mesti senang hati mak ayah saya kalau saya berjaya dapat keje ni...huhu...Moga rezeki kita semua sentiasa dimurah kan oleh NYA yang Maha Pemurah...Amin



Gambar masa study ramai-ramai dulu kala...muka semua macam tak tidur seminggu dah...best sangat moment ni...setiap malam kita orang lepak dekat MC D Sek 2 tu ramai-ramai...pukul 12 malam kita orang mula study...lepas subuh pastu breakfast baru balik kolej...kenangan terindah...=)



Tuesday, 18 December 2012

Didera kekasih ibu???

Salam...

Lagi kes dera melibatkan KEKASIH IBU...dera sampai mati pulak tue...manusia jenis ape ntah la...bukan anak ko kot yang ko nak belasah sampai mati...malah, ko tak de hak langsung nak jentik budak tu...tak de perasaan nak jadi bapak kot mamat jahanam ni...dah tahu buat salah pandai pulak nak berlakon...

Suasana di wad kecemasan HSB kecoh apabila keluarga Faiz berang terhadap lelaki berkenaan yang berpura-pura sakit dengan duduk atas kerusi roda dan mendakwa mangsa maut kerana terjatuh dari tangga bersamanya.

Yang mak nye pun satu...anak dari rahim kau sendiri kot yang kekasih kau dera tu...tak kan tak de perasaan kasih langsung...kau pun dua kali lima jugak...dua-dua hilang akal waras agaknye...

Budak baru 2 tahun ape je la yang die tahu...baru belajar nak kenal dunia...ntah-ntah cakap pun tak berape pandai lagi...kalau die ada buat salah pun, tak perlu la nak dera sampai mati...budak 2 tahun bukan orang cakap budak jahat kalau buat salah tapi orang cakap nakal...ade perbezaan tu...

Ade saya terbaca dekat facebook tadi budak yang kena dera tu Muhammad Faiz Iqhmal Iskandar rosak pankreas die...badan nye penuh kesan lebam...ntah ape la yang dibuat oleh dua manusia tak berakal tu...

“Setiap kali cucu saya pulang ke rumah, dia pasti mengadu dipukul oleh ibu dan teman lelakinya hingga lebam. Dia sering minta saya mengambilnya cepat setiap kali berada di rumah ibunya. Sebelum ini, saya sudah agak perkara buruk, namun tak upaya menghalang anak saya bertemu anaknya,” katanya ketika ditemui di hospital.

Ibu saudara mangsa, Norhanisha Othman, 23, berkata Faiz pernah mengadu dipukul ibu dan teman lelakinya yang dipanggil Pak Tam beberapa kali sebelum ini, malah setiap kali pulang ke rumah neneknya di Flat Simpang Kuala, di sini ada kesan lebam di seluruh badannya.

Sumber dari Berita Harian...

Apa yang pasti setiap ahli keluarga dan sedara mara harus ada sikap ambil tahu sedikit sebanyak untuk mengelak perkara sebegini berulang lagi...Wallahualam...

Ya Allah, tempatnya pasti di syurga nan abadi....moga rohnya tenang di sana...


 

...my workplace...


Salam...


PC ini lah yang saya pandang setiap hari selama 8 jam, seminggu selama 40 jam...wah, lama benar...hehe...ini lah tempat saya buat kerja setiap hari...tempat mencari rezeki...boleh tunjuk gambar focus dekat PC je...kalau tunjuk semua mau terkejut korang...bersepah dengan kertas bagai...huhu...

Dah agak lama saya kerja dekat sini...lebih kurang setahun lebih...ehhh, setahun lebih lama ke...hahah...lama la bagi saya...Company swasta pertama saya bekerja...sebelum ni kerja kontrak dengan government...saya seorang yang susah nak tukar-tukar kerja...selagi tak de masalah besar atau sebab-sebab tertentu saya tak kan senang-senang tukar kerja....=)

Kerja dekat sini ok la bagi saya...kerja saya biasa aje, bahagian IT...kadang kala stress jugak...kadang kala tenang sangat...heheh...big bos pun baik aje...kawan opis pun terbaik...=) Tapi yang pasti saya pun tak tahu sampai bila nak stay keje dekat sini...saya still berusaha mencari kerja yang dapat menjamin masa depan saya dengan lebih terjamin lagi...


Saya jenis yang kalau buat kerja teliti sikit...tapi kadang kala tu cuai jugak...kalau boleh saya mesti tetapkan satu dateline untuk setiap kerja yang saya kena selesaikan...kalau saya tak buat macam tu kerja saya mesti tertangguh...may b saya ni seorang yang leka kot...hehe...

Bagi saya, saya adalah seorang yang buat kerja dengan cepat...makksudnya saya tak lembab lah...hahah...sebab saya buat kerja laju la saya selalu jugak buat kesalahan...=( Tapi tak pe la kan, ade baik dan buruk di situ...huhu...tak kan semua nak baik je kan...

Saya juga seorang yang cepat belajar dan cepat lupa...sebab itu ape-ape aje tugas baru saya kena buat saya akan tulis dalam dairy kerja saya...Ape pun saya selalu cuba lakukan yang terbaik untuk kerja saya...=)

Walau di mana pun kita bekerja dan kecik atau besar kerjaya kita, asalkan kita bekerja dengan penuh keikhlasan dan kejujuran, InsyaAllah kerahmatan untuk rezeki itu akan kita peroleh dari Nya yang maha berkuasa...maksud saya walau kecik gaji kita tapi kalau ianya penuh dengan keberkatan InsyaAllah cukup untuk memenuhi kehidupan kita...=)

Doa saya moga Allah SWT sentiasa permudahkan rezeki saya untuk masa depan saya dan keluarga...Amin...


Monday, 17 December 2012

bosan oooiiihhhh

Salam...

Bosan sangat malam ni...
En suami tak sihat...baring je die...cian...
Tak dak la orang nak kacau saya malam ni...sebab tu yang bosan kot...haha
Sejuk je malam ni...nak tidur rasa cam awal lagi...Rugi tidor awal-awal ni...
Habis dah semua blog kesukaan saya dah jelajah...
Nak tengok tv pun tak de cerita best...
Ade je benda yang saya kena buat sebenar nye...tapi mood untuk "itu" belum mari...huhu
Mau jab g saya join en suami ni...dah ketiduran dia pas makan ubat...
Sejuk-sejuk best dok dalam selimut ni...=)
Selamat malam korang...

Sunday, 16 December 2012

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang Pertama Sayangku

Salam...


Ku pohon dari Nya,
Moga ikatan perkahwinan ini berkekalan hingga akhir nyawa,
Moga ikatan perkahwinan ini sentiasa dalam rahmatNya,
Moga kita sentiasa dapat bersama menghadapi segala ujian dan cabaran hidup ini,
Moga dikurniakan benih cinta kita yang suci untuk mengharumi istana cinta kita selamanya,
Moga terpelihara kehormatanku hanya buat mu suamiku,
Moga Kau tanamkan perasaan kasih sayang dan belas kasihan antara kami,
Moga suamiku ini menjadi bidadara untukku dijannah Mu...


Suami ku,
Ku pinta agar aku dapat tidur dalam hangat dakapan mu selama hayat ku,
Ku berharap kau sentiasa menjadi imam dalam solat ku,
Ku sentiasa berdoa agar menjadi isteri teragung buat mu,
Ku ingin menjadi teman setia dikala susah senang mu,
Ku minta agar aku kau bimbinglah tanganku menjadi isteri, ibu, anak yang mulia disisiNya,
Ku berharap dapat menjadi isteri yang paling disenangi dan sentiasa berada didalam hatimu,

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang pertama suamiku...ketahuilah aku amat menyayangi mu sepenuh hatiku...kau cinta sejati pertamaku...kasih sayangmu akan sentiasa ku pahat dalam jiwaku...moga perkahwinan kita kekal hingga akhir nyawa dengan izinNya...Amin Ya Rabbal Alamin...Aku Sayang Kamu...=)





Saturday, 15 December 2012

Karipap Sardin Saya

Salam...

Hari ni saya terajin sikit...huhu...terajin membuat kuih untuk makan petang...hahah...terajin kunon...padahal tak masak untuk lunch itu yang boleh nak buat kuih petang-petang ni...kalau tak jangan harap lerrr....=)

Disebab kan en suami ku itu yang tidak suka makan kuih manis-manis maka puan isterinya ini terpaksa la merajinkan diri membuat kuih yang berunsurkan kepedasan...tanya dia nak makan kuih ape...jawabnya karipap sardin...wah wah wah, karipap tueeee...awat la nak makan kuih yang SENANG sangat nak membuatnye en suami oooiiii...tapi tak pe akan ku cuba buat demi mu sayang...=)

Malam semalam lagi dah kol mak tanya nak buat tepung karipap tu macam mana...sebab karipap mak saya terbaik...huhu...tapi en suami kata nak karipap macam mak die buat...ewah ewah, die tak rasa lagi karipap resepi mak saya ni...orang lelaki macam tu la...kalau suruh masak mesti nak rasa macam mak dieorang...hamboiii, ingat isteri ni masak tak sedap kot...

Tapi saya cakap tak kira nak buat guna resepi mak saya jugak...nanti kalau tak suka kita guna resepi mak kamu pulak yea...hahah...kuasa veto ditangan saya...heheh

Resepi Karipap Sardin Mak Saya

Bahan-bahan untuk inti sardin
1 tin sederhana Sardin Ayam Brand
1 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dipotong dadu
2 sudu besar cili kisar
sedikit air asam jawa
garam & gula

Bahan-bahan untuk kulit karipap
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
sedikit garam
air

 Cara-cara membuat nye


Tumis bawang besar dan bawang putih yang dipotong dadu tadi...tumis sampai layu yea...


Kemudian masukkan cili kisar 2 sudu...masukkan sedikit kuah sardin...tumis sampai naik minyak...Masukkan air asam jawa, garam dan gula...biar sampai kering sedikit...


Dalam bekas lain asingkan isi sardin dari kuahnye...hancurkan ikan sardin tapi jangan sampai hancur sangat...biar sama macam gambar kat atas...=)


Kemudian masukkan isi sardin tadi dalam kuali...kacau-kacau...biarkan inti sardin sedikit kering...guna api perlahan yea...


Haaa, ni dia inti sardin kita yang dah siap...tunggu masa nak dimasukkan dalam karipap je...=)


Masukkan 4 cawan tepung dalam bekas...masak minyak atas api yang sederhana...bila dah agak panas tuangkan minyak dalam tepung...kacau...masukkan sedikit garam dalam air kosong, kacau...masukkan dalam tepung...uli tepung sampai jadi doh macam dalam gambar...tepung saya ni diuli oleh en suami taw...hehe...dah siap biar dalam 15 minit...


Karipap saya yang dah siap di kelim (tak taw betul ke tak ejaan)...saya buat sendiri tak guna acuan...sebab dari dulu dah biasa buat sendiri dengan mak saya...karipap yang rupanya tak cantik tu saya buat lah...dan rupa yang lagi tak cantik tu en suami buat...hahah...tak kisah la cantik ke tak sebab kami berdua yang nak makan...kasi hantam saja...asalkan ada bentuk karipap...=)

Ni first time saya buat karipap taw...dulu-dula ada la tolong mak saya kelim karipap tue...tapi saya buat tak la secantik mak saya buat...huhu...tak pe next time mesti lagi cantik dari sekarang...



Jeng jeng jeng...inilah rupa karipap sardin ku yang sudah siap digoreng...walaupun rupa mu tidak lah menawan kalbu tetapi rasamu amat lah lazat...heheh...serius sedap wei...buktinya saya goreng 10 biji tadi...2 biji dimakan oleh saya dan en suami telah makan sebanyak 8 biji...seeeeeee...sedap la tu kan...hahah

Tips bila nak goreng karipap pulak macam ni...panas kan minyak dulu...bila minyak dah panas perlahan kan api...kemudian masukkan karipap...sentiasa balik balikkan karipan tue yea untuk nak bagi warna nye sekata...goreng dengan api sederhana...ini semua mak saya ajar...sebabnye karipap ni kalau kita tak pandai goreng buruk rupanye...mengelembung kulit karipap...=)

Walaupun proses nak membuat karipap ni agak mengambil masa dan banyak songeh nye tetapi bila hasilnya menjadi bertambah semangat lak nak buat lain kali...lagi-lagi bersemangat bila orang yang kita sayang cakap sedapppp...hahah...lagi pun bukan nye buat sorang-sorang...rajin pulak en suami tolong tadi...terima kasih yea kamu...=)

Thursday, 13 December 2012

Pengadil Gangnam Style

Salam...

Tekanan betul tengok bola malam ni...pengadil dari gangnam style ni memang *&^%$ betul...walaupun pemain Malaysia bermain agak kureng malam ni tapi bertambah kureng dengan perangai pengadil nye...ntah ape ape...saya rasa seluruh rakyat malaysia nak tampar-tampar muka die....gewaammmmmm....


Mereka yang bersetuju dengan saya...hahah...banyak benar status mengutuk pengadil gangnam style tu dekat fb...dia antara penyebab utama Malaysia kalah...en suami lak cakap Raja Gopal patut masukkan Safee Sali dari awal permainan lagi...Mat Yo tak boleh nak serang sorang-sorang sebab pertahanan Thailand hebat...bising je mulut die dok mengomel tadi...=)

Bagi saya pulak pemain Malaysia malam ni agak perlahan...asyik terlepas bola je...tapi mungkin juga sebab Thailand main dengan baik kot malam ni...tak sama macam dieorang main dekat Malaysia aritu...ntah la...ape pun kita dah kalah...=(

Tengok dekat TV1 tadi baru taw ada live tengok bola ramai-ramai dekat Restoran Hakim Sek 7 Shah Alam...kalau taw awal mesti kita orang pun join tengok kat sana sekali...rugi...rugi...rugi...saya tengok bola dekat TV1 sebab suka pengulasnye...sapa lagi kalau bukan Hj Hasbullah Awang...versatile sangat...lawak pun ye jugak...sebut Mat Yo macam Mario dah jadinye...hahah

En suami macam biasa dari awal lagi semangat nak tengok bola ni...sanggup tolong saya masak balik keje tadi sebab nak makan sambil tengok bola...huhu...last-last terkuciwa pulak...bengang je muka dia...=) Nasib baik ade bini die ni dok tenangkan...hahah


Ini la penanang utama en suami malam ni...ayam masak merah...sedap die kata saya masak malam ni...senyum sampai telinga la isteri die ni...heheh...tapi saya pun rasa malam ni saya masak ayam masak merah tersedap saya pernah masak...selalu kalau en suami suruh masak ayam masak merah saya mesti cakap tak pandai sebab asyik tak menjadi aje...huhu...tapi tak pe sekarang dah pandai...=)


Penenang no 2...heheh...daging goreng kunyit...ni saya dah terror masak...senang saje, sape pun taw kan...huhu...makan dengan nasi panas-panas terangkat weiii...ini lah dinner kami tadi bersama telur dadar...sayur tak sempat nak masak...=)

Tetiba tercerita tentang makanan lak...nak buat cam mana...saya dan makanan memang tak dapat nak di pisahkan lagi...=)

Ape pun tahniah Harimau Malaya di atas semangat dan kesungguhan anda semua...you have done the best...doa kami sentiasa bersama walaupun kita tak berjaya melangkah ke final...next time boleh cuba lagi...MALAYSIA BOLEH !!!






Tuesday, 11 December 2012

Hentikan Air Mata GAZA

Salam...

Tengah hari tadi lepas makan saya dan en suami g Plaza Alam Sentral (PAS)...en suami nak beli mouse baru...die kalau nak beli barang-barang komputer mesti g sana...bannyak pilihan dan murah katanye...=)

Sampai je dekat dalam tu saya dengar suara perempuan sedang bersajak...sedih je suara die...sibuk saya ajak en suami g dekat bahagian depan pentas nak tengok ape yang ade...rupanya hari ni dekat PAS ada event "Hentikan Air Mata Gaza"...

Patut la ramai je orang...penuh kereta dekat tempat parking...bagus betul rakyat Selangor ni...heheh...event ni mula dari pukul 10am sampai 9.30pm nanti...banyak aktiviti dekat sana...ada adik-adik tengah mewarna dan macam-macam lagi...

Malam pulak ade...
Ceramah
Persembahan Nasyid IN-Team
Tayangan Video
Solidarity Hand Print
Pohon Amal
Pohon Silaturrahim


Remaja-remaja ini sedang bernasyid dan memberi kata-kata semangat untuk kita sama-sama berjuang demi keselamatan dan keamanan Palestin...



Gambar-gambar peperangan dan cerita tentang peperangan di sana dipertontonkan sekitar kawasan ruang pentas ini...saya sempat juga baca...tapi gambar yang ada bayi dan mayat-mayat yang amat meyedihkan saya tak sanggup nak tengok...sedih...


Ini lah POHON SILATURRAHIM...macam-macam kata-kata semangat yang ditulis dan digantung atas pohon ni...ada seorang akak suruh saya tulis sesuatu tapi boleh pulak masa tu saya cakap " tak pe lah kak, saya amek gambar je..." Alahai, sekarang menyesal lak tak tulis tadi...nape la mulut ni p cakap tak nak ntah....aaaaissshhhhhhhhh....tapi idea ni bagi saya sangat menarik...=)

So, ape lagi...cepat ramai-ramai g sana malam nanti...bersama-sama kita rakyat Malaysia memberi sokongan dan sumbangan kepada saudara kita di Palestin sana...Keperitan yang mereka tanggung hanya Allah SWT yang maha mengetahui...kita di sini hanya dapat memberi sumbangan dan berdoa dari jauh moga keperitan itu dapat dikurangkan dan peperangan ini tidak berlaku lagi selepas ini...moga bantuan kita yang ikhlas dan tidak seberapa ini juga dirahmati oleh Nya...Amin Ya Rabbal Alamin....

Antara Keajaiban di Peperangan Gaza

Peristiwa 1

Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!
Peristiwa 2
Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???
Peristiwa 3
Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.
Peristiwa 4
Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik! Allahu Akhbar!
Peristiwa 5
Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !
Peristiwa 6
Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, "Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?", lalu baginda menjawab, "Aku mahu berperang di Gaza !!!". MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?
Sumber dari shalehudin.blogspot

Sunday, 9 December 2012

Hari ini hari Ahad

Salam...

Waktu ni mesti semua orang kat Malaysia tengah tengok game Malaysia vs Thailand kan...huhu...saya dan en suami pun tengah tengok ni...berdebar-debar rasa nak tunggu sampai habis...Pasukan Thailand kan antara pasukan paling kuat dalam kejohanan Piala Sukuki AFF ni...xpe, kita doa semoga team Malaysia menang dengan bergaya malam ni...=)

Dari semalam lagi en suami cakap harini kita dok rumah je...siang die nak buat keje die bagi siap sebab malam nak tengok bola...lepas tengok game Malaysia, die nak tengok game Man City vs Man United lak...en suami peminat setia Man City taw....semangat betui...hehe...

Hari ni saya tak buat ape-ape pun...masak untuk makan tengah hari je...lepas tu kemas rumah yang dah berhabuk ni...maklumla dah berape minggu, weekend asyik ada hal dekat luar je...kenduri kawen la, bawa mak ngan akak saya jalan-jalan la...alasan, padahal malas nak kemas...=)

Lauk tengah hari kita orang suami isteri...simple je...tapi itu la yang menjadi kesukaan en suami saya...hari-hari masak sambal ikan bilis pun tak pe...=)


Malam saya makan ini...bubur kacang + durian...mak saya buat sebelum die balik petang semalam...saya letak dalam peti sejuk...malam ni teringat nak makan lagi...nyummm, sedap sangat...en suami makan nasi ngan sambal bilis tengah hari tadi...=)

Aduhai, esok dah keje...malas betul nak g keje kalau hari Isnin...huhu...esok ramai member opis cuti lak tue sebab lusa kan Selangor cuti sempena Keputeraan Sultan Selangor...4 hari direct cuti...kebosanan la saya esok...Selamat hari Ahad korang walaupun hari Ahad dah nak habis...=)

Hobi Saya I Aku Eden...

Salam...

Semua manusia dekat bumi ni mesti ade hobi kan…setengah orang ade satu je hobi die…tapi ada yang lain hobi lebih dari satu, macam-macam die suka buat…tak kisah la hobi berape banyak pun asal seronok dan suka dengan hobi masing-masing kannnn…

Saya adalah tergolong dalam golongan orang yang ade banyak hobi…huhu…tapi yang saya pasti hobi saya sentiasa berubah dari kecik sampai dah besar ni…Cuma sekarang ni je dah stay dengan satu hobi…haha
Cerrr teka apekah hobi yang paling saya suka buat…heheh…mestilah memasak…may be sebab dah kawen ni kan, so hobinya mestilah memasak…walaupun tak de la heibat mana pun tapi saya sangat suka memasak…terutama memasak untuk hubby terchenta saya tuee…

Lagipun hubby saya tu suka makan ape yang saya masak…sedap ke tak sedap ke die makan je…jarang la nak komplen-komplen…may be sebab isteri tersayang die ni yang masak kot…hahah…

Bukan ape memasak ni kekadang dapat menenangkan fikiran jugak taw…sebab lepas je siap masak semua tengok hidangan yang kita masak tersusun cantik atas meja perasaan nye best sangat…tambahan lagi kalau orang yang makan hidangan kita dok puji memuji…suka, seronok dan bertambah kembang la achik…hahah

Memasak juga dapat menjadi satu senaman yang sihat buat kita…keliling dapur kita pusing, entah berapa kali tak tahu la dalam sehari tu…lepas masak je mesti berpeluh satu badan…kan bagus untuk kesihatan tue…tak payah susah-susah nak kuar jogging satu taman…hahaha…

Yang paling penting kalau kita memasak ni dapat jimat duit juga yea…kalau dekat luar sekali makan mau nye 30 hengget…kalau pergi pasar beli ikan 30 hengget boleh tahan 3-4 hari…huhu…sekali sekala boleh la nak makan luar…sebab masak dekat rumah hari-hari pun penat jugak…lagi-lagi bagi sesape yang bekerja tue…


Antara koleksi masakan saya...selalu kalau nak masak resipi mesti mintak dari mak or mak mertua saya...resepi dieorang terbaik taw...=)

Ni pulak koleksi kuih muih or dessert yang penah saya buat...antara kuih kegemaran en suami dan saya la...

Amboi banyak lak saya membebel tentang memasak ni...nak cerita hobi lain pulak la...hobi membaca pulak...saya suka baca buku, novel dan ape-ape je la yang menarik untuk dibaca...zaman sebelum kawen suka sangat baca novel tapi sekarang dah kurang sikit...dulu satu novel tebal tu baca satu hari je...sanggup tidor pukul 4-5 pagi...mesti baca sampai habis la...sekarang baca 5-6 muka surat dah ngantok...haha...hormon dah berubah kot rasanye...=)


Ini pulak antara novel terbitan Alaf 21 yang saya suka...ni semua novel lama...zaman saya belajar dulu...novel sekarang kebanyakan nye dah kurang best...huhu...semua koleksi novel ni saya ada....tapi ade jugak yang dah hilang...orang pinjam nak baca tapi tak bagi balik....=(
Sekarang lebih suka membaca di alam maya...google ape saje yang nak tahu, pastu baca je la...senang kan...teknologi di hujung jari katakan....huhu

Hobi kecik-kecik @ sampingan saya yang lain banyak lagi...shopping, jalan-jalan, tengok movie dan banyak lagi la...ok lah yea nanti kita cerita tentang benda lain lak yea...baibai....=)

Thursday, 6 December 2012

Kuih Pau Segera yang Mudah dan Lazat


Salam...

Saya sangat suka makan pau kacang merah...tak kisah la pau yang di kukus atau goreng...asal inti dia kacang merah saya sokaaa...selalu beli kat pasar malam pau kacang merah yang goreng...sedap...tapi kat sini saya nak share satu product pau segera yang lazat...first time makan kat rumah sepupu masa raya aritu...siap tanya die beli kat mana dan brand ape semua...

aritu g tesco jalan kat bahagian makanan sejuk beku baru teringat kat pau segera ni...terus saya beli...pau ni korang boleh kukus, goreng atau masak guna microwave...senang je, ala dekat belakang plastic die ada die tulis cara macam mana nak masak pau ni...

saya suka kukus pau ni...bila kukus lembut je...10 minit je siap dan boleh terus makan...huhu....tapi kan pau ni betul-betul comel saiznya...makan 4 biji baru rasa kenyang...haha...pau yang lazat ni keluaran KART'S...macam-macam perisa lagi ada...perisa kaya, pandan, ayam, daging dan segalanya...hehe


saiznya sangat lah comel...3 kali ngap dah abis...=)
 

 cantik pau ni tengok pun terliur kannnn...
 
 
 saya kalau makan mesti sampai 4, 5 biji baru kenyang...en suami lagi la makan banyak...huhu


inti kacang merah nye sangat banyak taw...lemak manis rasanya...memang kegemaran saya la


ni lah pau nye...gambar ni dr en google...=)