ChurpChurp

Nuffnang ads

Wednesday, 27 February 2013

Bersukan

Salam...

Dulu masa muda remaja saya sangat suka bersukan...masa sekolah rendah lagi la...acara sukan ape yang saya tak pernah cuba...wakil sekolah lagi taw...bola baling, bola jaring, lumba lari, lompat tinggi, lompat jauh, lompat pagar, badminton, ping pong dan macam-macam lagi la...

Memang ratu sukan la waktu muda remaju dulu...piala dan pingat pun banyak kat rumah saya nun taw...tapi tak de hebat sangat saya ni...hebat sikit aje...hahaha...

Sampai kan result UPSR ngan PMR saya kureng la disebabkan asyik dengan sukan ni...alasan ke ape ni yea...ke memang saya kureng pandai...hikhikhik...Alhamdulillah, masa SPM saya dah insaf...dah tak de sukan-sukan....belajar je...heheh

Tapi sejak zaman bertukar ni kan semangat kesukanan saya pun dah berkurang...rasa saya bukan setakat berkurang malah hampir nak pupus dah saya rasa...hahah...sebabnye saya malas sangat nak buat aktiviti-aktiviti yang menggunakan tenaga dan mengeluarkan peluh ni...kalau buat pun sekejab je...pastu dah letih...

En suami selalu bising dengan perangai saya ni...=)

Nape agak nye yea...faktor usiakah...ke tak de kena mengena...tapi penyebab paling tepat saya rasa adalah faktor MALAS....hihihi...aduiii, macam mana la nak sihat kan kalau asyik malas je nak exercise...ntah la, tunggu la nanti mesti saya jumpa penawar untuk sakit saya ni...=)

Eh, sebenarnye nak cerita tentang en suami saya yang sekarang aktif bersukan...tapi mukadimah dah panjang berjela cerita tentang kisah saya lak...hahah...xpe, blog sendiri kan...cerita tentang diri sendiri mesti kena lebih dari orang lain...kuikuikui

En suami saya kan sekarang sangat la aktif bersukan...semalam main badminton...hari ni g main badminton lagi...esok main futsal pulak...pastu nanti die cakap nak g gym pulak...ooohhhhoooiiii, mana datang tenaga kamu ni sayang...bini kamu juga yang malas...huhu

Kalau tanya tak penat ke ari-ari nak bersukan...die jawab, tak sebab suka...sebab katanya bila bersukan badan tuff dan kuat...bila bangun pagi rasa segar badan...yea la tu...tuff sangat sayang oooiii...asyik-asyik tanya saya tuff tak badan die...hahaha...

Selalu en suami main dengan budak-budak opis die...daripada staff biasa sampai la ke bos-bos...rapat betul die orang...suka lak saya tengok...

Tapi kan kesian kat bini dia ni...sokmo ditinggalkan...huhu...die ada ajak saya g, tapi saya malas...dok rumah lagi best...layari internet dan  baring sambil menternak lemak...agak dah banyak lemak baru kita exercise...mihmihmih....

Tuesday, 26 February 2013

Suprise !!!

Salam...

Kisah dah lama berlaku tapi baru boleh story kat sini sebab baru jumpa gambarnye...hikhikhik...16 haribulan aritu adik saya kol cakap nak buat suprise untuk bapak kita orang...beli kek hari jadi untuk die...alahai, sian saya dok jauh...tak dapat nak join die orang...dapat tengok gambar je la...huhuhu

Bapak saya mesti suka...bukan ape sejak umur dah meningkat ni kalau kita tak ingat tarikh penting die mau merajuk...dulu-dulu tak kisah lak...makin tua makin manja bapak ai ni...hahah...saya awal-awal lagi dah kol ucap selamat untuk bapak...suh en suami ucap sekali...=)


Adik saya cakap bapak nampak je kek terus cakap ' hampa semua buat apa ni???'...pastu senyum sampai telinga...hahaha...suka la tueee...dapat adiah besday lagi...ehhe


Kelihatan dua orang penyibuk kat situ...adik ngan kakak dua-dua nak berdiri depan kek...amboi adik tu nak berjalan pun tak pandai lagi....nak berdiri jugak...huhuhu...kakak senyum sampai tak nampak mata...hahah


Tengok la dia jugak nak potong kek...kakak ni kan...adik nasib baik tak gaduh...


Ni la dinamakan cucu mithali...hahah...suap kek lagi dia...padahal selalu gadung dengan Tok Apa dia ni...


Bapak sedang menikmati keenakan kek...kek cheese ape ntah dieorang ni beli...mak saya just goreng mee gulung tu dengan buat kuih pulut sekaya kesukaan bapak...=)


Ini la orang nye yang sibuk hantar gambar kat saya...nak suruh saya jeles la tu...sambut birthday pakai baju tidoq je ke uchu oooiiii....hahahah

Rasa bahagia sangat tengok ibu bapa kita gembira kan...sebagai anak membahagiakan ibu bapa adalah tanggungawab kita..tak ada apa yang paling bernilai di dunia ini selain keluarga yang bahagia...moga ikatan keluarga kami sentiasa dalam rahmatNya...Amin....

Sunday, 24 February 2013

Cerita Hari Ahad Pulak

Salam...

Semalam kita bercerita tentang hari sabtu...hari ni kita bercerita tentang hari ahad pulak yea....heheh...tapi ceritanye biasa-biasa aje la...cerita tentang makan la ape lagi sebab saya tak de g jalan mana-mana pun...=(

Plan nye nak masak kari ikan harini...tapi en suami nak makan nasi kukus pulak...so, senang la hati saya hari ini...cuti memasak sekejab...huhu


Nasi Kukus Azira kita orang makan...tempat kegemaran en suami ni...kedai ni dekat area Sek 7, Jalan Zikron...bersebelahan dengan UNISEL...ala, dekat dengan kedai Mee Ketam yang glamour tu...kedai nye berhadapan dengan kedai Nasi Arab ape ntah...kedai nasi arab tu pun glamour jugak...=)


Meleleh air liur tengok gambar ni kan...nasi kukus nye memang sedap...sambal die marbeles...RM 6 je satu bungkus...ketat perut makan nasi ni sebungkus...hehehe

Kalau hari bekerja datang sini memang kena beratur nak membelinye...ramai sangat orang time lunch tu...


Tangan montok penggemar nasi ayam kukus ni...ahhaha

Lepas makan kita orang g cari barang kereta...panas betul cuaca harini...sebab panas yang amat en suami ajak makan  cendol pulut dekat Sek 16 tu...Cendol Pak Akob namanye...rasanye student UITM mesti tahu gerai Pak Akob ni...famous Pak Akob ni taw...huhu

Masa kita orang sampai penuh lak gerai Pak Akob ni...die jual atas lori tepi jalan je...ade la die letakkan meja dan kerusi sikit kat tepi-tepi jalan tu...sebab penuh kitaorang bungkus je...balik makan kat rumah...


Makan + minum ini time cuaca panas sangat nyaman...=)

Resepi Ayam Goreng Berempah

Salam...


Seperti yang dijanjikan hari ni saya nak bagi resepi ayam goreng berempah yang mudah dan lazat...resepi ciptaan sendiri...so, tekak saya cakap sedap la...tekak korang tak tahu la yea...selamat mencuba....=)

Bahan-bahan
6 ketul ayam
2 sudu kecil serbuk kari daging
2 sudu kecil serbuk cili
sedikit serbuk kunyit
sebatang serai *
1/2 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
halia 2 inci *
garam
daun kari

bahan bertanda * dimesin halus

Cara-cara
1. campur semua bahan-bahan diatas...
2. pastu korang perap ayam dengan campuran bahan-bahan itu...perap la lebih kurang 1/2 jam
3. goreng dalam minyak panas...
4. bila nampak ayam separuh masak masukkan daun kari...
5. goreng sampai ayam masak...kena rajin balik-balik kan ayam sebab rempah mudah hangus...=)

*** tips nak goreng ayam buka api perlahan je...biar ayam masak secara perlahan...so, ayam tak akan jadi
       kering sangat...sedap nak dimakan...kalau api kuat ayam jadi keras...tak sedap....

Cerita Hari Sabtu

Salam...

Dah masuk hari Ahad pun ketika saya dok taip entry ni...huhuhu...sebabnye sekarang baru sempat nak mengadap laptop ku ini...padahal hari ni bukan nye buat ape pun...buat rutin hari minggu macam biasa je...masak, kemas rumah, cuci baju semua tu la...

Tapi petang tadi saya tertidur sebenarnye...penat mop lantai agaknye kot...hahah...alasan terbaik ni...asalnye baring sambil tengok citer hindustan dekat TV3...sedar-sedap citer hindustan pun dah habis...tengok sebelah en suami pun join tidur sama...huhuhu

Hari ni saya masak biasa aje...sambal ikan kesukaan en suami...die biasa la, hari-hari masak sambal pun tak pe...tak de nye nak jemu-jemu...


Ini la rupanye sambal ikan tongkol saya...kalau dekat kampung saya kita orang panggil ikan kayu...kampung en suami lak panggil ikan mambung...abang dekat pasar tempat saya beli ikan ni cakap ini ikan tongkol...banyak benor namanye ikan ni...hahah


Pastu masak sayur kubis bunga campur karot...sayur saye terlebih letak kunyit...kuning benor warnanye...hehehe


Ayam goreng berempah ni pun kesukaan en suami dan saya jugak....resepi saya hentam je...tapi yang pasti kompem sedap...bukan saya cakap tapi adik ipar cakap....hahahah...perasan sudahhhhhhhh....resepi nanti saya tulis kat next entry...=)

Malam kuar g beli barang komputer en suami jab...lepas tu terus g Uptown Shah Alam...saje je jalan-jalan cuci mata...tak beli ape pun...sebab g awal sangat banyak kedai yang tak buka lagi...tapi yang peliknya orang dah ramai pun...nak cari parking pun susah...


Beli yong tau fu ni je untuk makan malam kita orang...kureng sedap yong tau fu ni...kedai yang selalu beli tu tak buka la pulak...sebab dah terbayang nak makan ni so beli la jugak...=)

Emmm, esok nak masak ape yea...masalah betul la, hari-hari kena fikir nak masak ape...ini la nasib seorang isteri yang rajin kan...mihmihmih

Thursday, 21 February 2013

Budak Tak Cukup Bulan

Salam...


Keisya Nuramani...ni la budak yang lahir ketika baru 7 bulan dalam perut mak dia tu...sekarang dah 6 bulan budak tecik ni...sekejab je dah besar die....

Dah bam bam sangat sekarang...dulu kurus dan tecik je...perbezaan muka dulu dengan sekarang sangat ketara...sekarang leher pun dah tak nampak...paha berketul ketul....hahah...sikit lagi jadi cam kakak Sarah die...apa nak buat cucu-cucu mak tok semua sihat-sihat belaka...=)

Mama dia kata mulut sekarang pun dah bising...dah pandai nak borak dengan orang...makan tok sah cakap la...kejab je abis kalau mama dia suap tu...

Tok Apa panggil Aishwarya Rai taw...selalu cakap cucu dia muka anak mami...hahah...pasni jadi kesayangan Tok Apa la...kak sarah jadi no 2...hehehe

Moga Keisya membesar dengan sihat dan bijak yea sayang...=)



Penghibur Keluarga En Ismail

Salam...

video

Budak ni la peghibur keluarga kami sekarang...sebab cucu-cucu lain kecik lagi...belum boleh bercakap lagi...so die la yang paling berkuasa dan penghibur tegar sekarang...hahah...ade saja telatah lucu die...video ni uchu biha yang amek...masa first tengok gelak sampai sakit perut...en suami pun sama...

moga kakak Sarah Nuraqilah membesar dengan bijak yea sayang...=)

Wednesday, 20 February 2013

Sakit Kepala

Salam...

Dah 4 hari saya asyik sakit kepala termasuk hari ni...telan Panadol Active Fast pun tak de kesan ape-ape...saya selalu kalau sakit kepala telan sebiji Active Fast je...10 minit lepas tu kompem lega sakitnye...

Tapi sakit kali ni dah dekat 4 hari tak baik-baik jugak...ade masa sakit tu datang nyut nyut nyut...sakit sangat...

Bangun pagi tadi ingat nak g keje macam biasa...sebab sakitnya tak de la rasa sangat...tapi en suami ajak jugak g klinik cek dulu...sebab semalam saya tidur awal lagi, sakit kepala...en suami kata badan sya panas semalam...

Sampai je klinik kepala makin sakit...nasib baik g awal...so, orang tak ramai lagi...tuan doctor cakap sebab pertama mungkin saya stress...saya cakap tak kot...sebab kedua saya kurang tidur...saya cakap tak jugak...sebab ketiga tanda awal migrain...ini saya tak sure...huhu...ape pun die bagi cuti rehat sehari...

Lepas makan ubat dalam masa 2 hari kalau masih tak ok kena g jumpa die semula...aduiii, mintak-mintak la saya tak sakit dah lepas makan ubat ni...=)


Orang sakit makan ini aje....huhu...kalau ikut saya nak tidur je...tapi disebabkan tuan doktor pesan sebelum makan ubat kena makan sesuatu dulu...saya kena la ikut perintah sebab nak cepat baik...tapi sempat lagi update blog kesayangan hamba ini...hahah


Mata saya pun dah ngantok ni sebab telah menelan ubat-ubatan ini kot...heheh...en suami kol tadi cakap die kena g site dekat Gerik...die cakap nasib baik dah bawa saya g klinik awal-awal....kalau tak risau lah die nak g jauh-jauh...sebab die may b balik lewat malam nanti...huhuhu...

Alhamdulillah, segala apa yang dirancang oleh Nya adalah yang terbaik buat hamba-hamba Nya....Amin...doakan saya cepat sembuh yea...=)

Tuesday, 19 February 2013

Resepi Pancake Mudah

Salam...

Tak ingat dah tengok kat mana gambar pancake ni...pastu asyik la teringat ingat...teringin nak makan...lepas tu misi menggoogle resepi pun dijalankan...heheh...pada hal banyak je ready made pancake nye tepung ade jual kan...tapi saya nak cuba buat sendiri jugak...dapat makan buatan hasil tangan sendiri baru puas hati...mihmihmih

Nasib baik saya terjumpa resepi mudah ini...jumpa dekat myresepi rasanye kot...saya share kat sini untuk memudahkan semua orang...huhu

Resepi Pancake Mudah

Bahan-bahan
Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 1 sudu kecik
Telur 1 biji
Gula 2 sudu
Susu segar 1 cawan

Cara-cara


mula-mula asingkan kuning telur dan putih telur...


Pukul putih telur sampai kembang dan putih macam gambar kat atas...saya pukul guna garfu aje...mudah dan cepat...lagi pun saya belum beli lagi pemukul telur tu...ehehe


Dalam bekas lain campurkan tepung gandum dengan baking...gaul kan mereka biar sebati...


Masukkan telur kuning, gula dan susu....kacau sebati...pastu masukkan tepung tadi...kacau...saya tapis adunan ini sebab takut ade ketul-ketul nanti...=)


Masukkan telur putih yang telah dipukul tadi...guna cara kaup balik...siap dah tepung pancake kite...hehe


Korang sendukkan lah tepung tadi tuang atas kuali non stik...saya guna kuali yang kecik je...senang...


Bila nampak gelembung-gelembung buih cam kat atas tue boleh la terbalikkan pancake itu...


Ini lah rupa pancake kita itu bila diterbalikkan...cantik idokkkk....hahaha


Ha...this is my chomel pancake...hahah...adunan ni dapat 9 keping pancake comel...saya makan 4 keping en suami makan 5 keping...

Makan dengan madu je...kalau makan dengan coklat cair tu lagi sedap kan...strawberry jem ke...dappp...ape pun pancake ini sangat sedap...lembut je taw...lepas ni kompem saya buat lagi...=)

Monday, 18 February 2013

Karnival Buku Karangkraft Part 2

Salam...

Karnival pun dah lama habis baru saya terhengeh nak update...malas nak transfer gambar...itulah alasan saya yang terbaik...heheh

Saya g karnival ni dengan en suami dan akak saya...lewat jugak kita orang pergi sebab pagi tu tiba-tiba en suami kena pergi somewhere pulak...kul 2 baru kita orang gerak...waktu yang terbaik sebab tersangatlah panas dan orang yang sangat ramai...

Sampai je terus menuju ke sini...en suami awal-awal lagi dah pesan...beli novel dan buku yang saya nak je pastu terus balik...tak nak jalan-jalan katanye...die kan putera lilin, tak boleh kena panas sikit pun...nanti sakit kepala la ape la...tapi layankan juga kerenah bini dia yang nak g jugak karnival ni...sayang kamuuuu...hahahah


Berpusu-pusu orang mencari novel kesukaan masing-masing...banyak kaum wanita je kat kawasan ni...kalau ade kaum lelaki pun mesi teman isteri atau awek je...hahah


Yang pasti mesti ramai nak cari novel adaptasi kan...so, sangat bagus pihak karangkraft ni sebab dieorang siap-siap buat label cam ni...tak perlu kita nak tawaf kawasan cari novel yang kita nak...besar taw kawasan yang jual novel-novel ni...


Kalau nak bayar wajib la kena beratur...tapi tahun ni punya tak de la kena beratur panjang sangat sebab dieorang buka kaunter banyak...kalau sapa pergi yang tahun lepas punye tahu la cam ne hazab nak bayar....hampir berjam kena beratur....huhu


Masa saya nak bayar ade pulak budak-budak retis ni main game ape tah...so, dieorang pun nak bayar jugak kat kaunter ni...siap mintak laluan bagi dieorang bayar dulu sebab kejar masa...layankan je lah...

Sempat juga saya terpandang kan si Jehan Raja Lawak tu...comei gak die ni...kecik molek je...retis lain yang saya terpandang si Anas Mentor, Alif Aziz dan ramai lagi la...yang tak berapa kenal ramai la...ingat muka je nama tak tahu...hehehe


Teman saya yang setia aritu...sedondon pulak...hikhikhik...sebab bosan tunggu akak saya pilih buku lama sangat kita orang jalan-jalan jugak sekejap...Terpaksa berpayung sebab panas yang amat...


Ini je hasil rembatan saya...sebab ape beli sikit aje??? pertama en suami asyik cakap cepat la pilihhhhhhh...kedua novel beli tahun lepas ade 3 buah yang tak baca lagi...kalau en suami tahu matik la saya...hahah....

Novel Setia Hujung Nyawa tu pun saya baca berapa muka surat je...tak de mood nak baca lagi...sebab bila baca je asyik teringat si Zain ngan si El tu...tak feel langsung...baru nak bayangkan laki yang macho dan ensemmm cam abang aron ajis tu...eheee...

Ntah la sekarang ni bukan zaman baca novel cam dulu-dulu lagi kot...dulu baca semalaman je dah abis satu novel...kena baca sampai abis gak baru puas...sekarang baca satu muka surat dah ngantokkk...perubahan hormon kot...tetiba salahkan hormon...hahah...end...=)


Saturday, 16 February 2013

Selamat Hari Lahir Bapak

Salam...

 
Today is my father birthday...he is already 62 years old...ohhh, sudah makin banyak usia bapak...di usia yang begini sepatutnya bapak dah pencen...dok rumah berehat sepenuhnye...tapi my bapak ni still bekerja lagi...susah bagi die nak duduk saja dekat rumah...nanti sakit-sakit badan katanye...huhu...orang berniaga macam ni la kan...tapi beliau ade cakap lepas je adik saya yang bongsu tu habis belajar tahun ni die nak pencen dah...nak rehat puas-puas...=)

Bapak seorang yang sangat pendiam...jarang bercakap...cakap bila perlu aje...tapi bila dah ade cucu ni makin rajin bercakap pulak saya tengok...heheh...rajin melayan kerenah cucu-cucu beliau tu...


Tok Apa dan cucu-cucu nye...

Cerewet bapak saya ni orangnye...makan nak yang sedap-sedap je...anak-anak pun banyak ikut die bab ni...sapa la tu yea...hahah...kalau tengok dari air muka ramai cakap bapak garang...tapi bagi kami adik beradik bapak bukan garang tapi tegas...seingat saya bapak jarang pukul kami adik beradik...saya tak pernah kena pukul kot...cuma die marah mulut je...

Sebab ketegasan bapak ni la kami adik beradik seramai 7 orang berjaya dengan didikan beliau...Alhamdulillah...bapak sangat terror English dan jawi taw...masa kecik-kecik kalau beliau ajar buat keje sekolah kita orang kecut perut jugak la...hahah...

Dulu beliau belajar dekat Penang Free School...kalau zaman beliau sekolah tu untuk budak-budak bijak je taw...sebelum balik tinggal kat Langkawi bapak kerja sebagai pelukis pelan @ arkitek dekat Pulau Pinang...hebat kan bapak saya...heheh...
 
Ape pun ateh sangat sayang dan hormat bapak...kasih sayang yang bapak bagi dari ateh kecik sampai sekarang tak mampu ateh balas walau dengan apa sekalipun...jasa dan pengorbanan bapak dalam membesarkan ateh akan ateh ingat sampai akhir hayat...yang pasti doa dan ingatan ateh akan sentiasa ada untuk bapak...

Doa ateh moga kesihatan bapak sentiasa dalam lindungan Nya...ateh janji dalam setiap solat ateh tak akan sesekali lupa untuk memohon doa kepada Nya untuk bapak dan moga tuhan mempermudahkan segala urusan bapak di dunia dan akhirat...

Selamat Hari Lahir bapak...moga umur bapak panjang, rezeki bapak sentiasa dimurahkan, kesihatan bapak sentiasa baik, dan segalanya yang terbaik buat bapak....Ateh dan pakteh sayang bapak sangat-sangat...=)


My mak dan bapak...luv u all very muchhhh...=)

Friday, 15 February 2013

Limau beribu ribu Lemon

Salam...



Kat rumah ade sekotak limau ni...en suami bawa balik...client bagi katanye...saya suruh die bawa g opis katanye dah banyak limau kat opis dia...dah tu kat rumah ni sape yang nak makan...saya makan la 2, 3 biji...tak kan nak makan sampai sekotak...mau beri-beri nanti....ehehe...en suami langsung tak makan...

Saya bawa g opis jugak sikit...sebab kat opis pun dah banyak...

Limau ni bukan boleh tahan lama sangat...semalam saya cek tengok ade dah yang nak busuk...tiba-tiba teringat nak buat jus...dari buruk cam tu je kan...


Tapi proses nak buat jus dari buah limau ni agak rumit la...nak kena kupas pastu buang biji die satu persatu....adui, sangat menguji kesabaran...dekat sejam gak saya dok mengupas...hasil lepas kupas cam kat atas tu...huhu


Haaa, ini la rupanye jus dari limau mandarin tu lepas saya blend...jus nye agak pekat...dan rasa pun tak sama macam limau sunkist yang biasa kita guna untuk buat jus tu...yang ini kureng sedap sikit....heheh...

Ini pun saya sorang je yang minum...siap bawa g opis lagi...sebab nak bagi cepat habis...macam ni la nasib seorang isteri...yang tak sedap tu kita la yang kena habiskan...nak buang rasa menbazir lak...tak sedap ke ape ke, selagi boleh makan telan je la...mihmihmih


Ni pulak limau yang kecik-kecik tu...saya beli dekat Giant...manis sangat...harganye pun agak mahal...beli sebab teringin...hahah

Lebih kurang 2 minggu lebih dah beli...tapi tak abis-abis makan jugak...hahah...last-last saya kupas semua pastu masuk dalam peti sejuk...rasa nak makan amek je...senang...dasar pemalasssssssss cam ni le....hehehe

Thursday, 14 February 2013

Kesukaan Saya

Salam...

Semalam masak makanan kegemaran saya pulak...asyik masak makanan kegemaraan en suami je kan...huhu...sekali sekala nak jugak ikut tekak kita kan...dulu-dulu kalau makan kat kedai mesti saya oder nasi paprik...suka sangat...sekarang dah kurang sikit..tak tahu la kenape....=)

Macam biasa balik je keje cakap dekat en suami nak masak ayam masak paprik...angguk je die...sebab kalau membantah die kena fikir sendiri nak saya masak ape...hahaha...pastu singgah pasar malam jab beli sayur mayur untuk paprik saya...


Ini la rupanye paprik saya tu...nampak sayur je lebih dari segalanye...ahaha...saya masak paprik ayam ni...en suami kata syedapppp...sukeee...=) Lama dah sebenarnye saya tak masak lauk ni...

Senang je nak masak paprik ni...mai saya bagitaw cam ne yea...

Resepi Paprik Ayam

Bahan-bahan
Ayam yang dipotong kecik-kecik
*Bawang besar 1 biji
*Bawang putih 4 ulas
*Halia 2 inci
Karot
Bunga kubis @ ape je sayur yang korang suka
Cili mesin 2 sudu
Cili padi ikut suka berapa banyak korang nak kepedasannye
Sos tomato 2 sudu
Sos tiram 2 sudu
Bawang besar 1 biji dihiris tebal-tebal
Serai 2 batang diketuk
Daun limau purut 5 helai

bahan bertanda * dimesin halus

Cara-cara
1. Tumis bahan bertanda *...bila dah naik bau masukkan ayam...
2. Masukkan cili mesin...kacau seketika
3. Masukkan cili padi,sos tiram, sos tomato, serai, daun limau purut, gula dan garam...biar mendidih...
4. Akhir sekali masukkan segala sayur dan bawang yang dihiris...kacau seketika...siap


Ditambah dengan 2 lauk ni lagi je pun dah cukup bagi saya...telur dadar dan kangkung goreng belacan...en suami sekarang kalau makan nasi mesti nak ade sayur hijau...entah kenapa tak tahu la...konon nak menjaga kesihatan la tu...eheee....

Malam ni cuti masak...makan kat luar je...plannye en suami ajak g makan satay kajang...nak belanja adik die katanye sebab esok dah nak balik kolej...tapi die malas pulak tiba-tiba nak drive jauh-jauh...makan dekat kedai favourite kita orang je la...nanti saya cerita tentang kedai yang kami selalu g makan ni yea...kedai kesukaan kita orang dari zaman cintan cintun lagi...=)

Wednesday, 13 February 2013

Tipahsss Tertipu

Salam...

Rasanye bukan Tipah je tertipu tapi ramai kot Tipahssss yang tertipu...hahah...tertipu tentang cerita ceriti owner blog bvlgarigirl...aduhai, kalau betul la benda ni tak taw nak cakap ape...

Ade jugak orang yang berperangai cam ni kat donia yang fana ni ekkk...patut le kisah hidup beliau dalam blog ni cam jalan cerita novel je...huhu...sedih je cerita kehidupan die...dan selalu buat orang tertanya-tanya di setiap entry beliau...nak orang selalu baca blog die lah tu...dan saya pun selalu juga baca entry-entry beliau sebab nak tahu cerita-cerita beliau yang sentiasa buat saya tertanya-tanya...cessssss...tertipu betuiiiii

Saya tahu tentang benda ni pun sebab terbaca kat cerita sebenar bvlgarigirl...hamboi siap jadi agent CSI tak bertauliah lagi...betul-betul nak menyiasat ni...hahah...kalau terbukti kebenarannye, tahniah la ye untuk kamu yang rajin tuuuu...

Saya aritu sempat jugak oder satu beg dekat dia...tapi tak jadi beli...nasib bahekkk la kan...eheee...sekarang ni blog nye pun dah di privatekan...entah kenapa tak tahu la...takot kot dengan kebenaran yang bakal terbukti kotsss...huhu...

Kerana wang manusia boleh jadi ape sahaja...walau dengan cara yang salah pun sanggup hadapi asal kemewahan dapai dicapai dalam masa yang singkat dan mudah...orang di sekeliling pun dah tak difikirnye...asal dirinye bahagia...akibat buruk disuatu masa nanti langsung tak difikirkan...aduhai...kesian sangat dengan orang yang macam ni...

Mintak dijauhkan kita semua dari sifat munafik ini...ingatlah orang tamak selalu rugi...


Tuesday, 12 February 2013

Pusing-Pusing

Salam...

Dah pukul 3 pagi tapi mata saya masih segar...penangan cuti 3 hari ni namanye...ada lagi baki cuti sehari je...sehari je lagi boleh bangun lambat dan bermalasan di rumah...ehee...kejab betul cuti 4 hari dah nak abis...masa sekarang cepat je berlalu...

Pukul 12 lebih tadi en suami ajak kuar naik keta pusing-pusing Shah Alam...saya on je...huhu...lengang je jalan raya semua...ramai betul yang balik kampung kan...takut pulak nak pusing jauh-jauh sebab sunyi sangat jalan raya...sebab bahaya saya tak kasi en suami g jauh-jauh...

Pastu kita orang lepak minum dekat Restoran Hakim Sek 7...kat situ ramai lak manusia...biasa la itu memang port lepak orang Shah Alam saya rasa...setiap masa penuh je...lagi-lagi masa cuti ni...

Saya bukan setakat minum je siap makan cheese nan lagi...hahah...perut berkeroncong lak...so, terpaksa la makan...heheh...alasan yang terbaik daripada manusia yang kuat makan ni...=)

Dah la yea...ngantok lak mata ni...sebab kekenyangan kot...huhu...saya nk g tidur dah...takut terbangun lambat lak esok...mihmihmih...Selamat pagi sekalian semua....=)


Rindu aihhh kat budak ni...mulut sekarang dah tak boleh diam dah...badan pun kalah mak teh dia ni...membesar bagai johan...huhu

Monday, 11 February 2013

...Happy CNY...

Salam...

Arini baru ade mood nak update...heheh....bukan apa, 2, 3 hariri ni badan tak berape sihat pulak...nasib baik cuti...boleh rehat puas-puas...hari ni baru rasa okes sikit...cuti CNY ni tak dapat nak balik kampung walaupun pada mulanya dah plan nak balik...ada hal yang tak dapat nak dielak kan...so, dok rumah je la kita orang...makan tidor je la...=)

Bangun pagi terus kemas rumah...walaupun raya dah lepas semalam, harini baru sibuk nak kemas rumah...hahah...xpa, kami raya berdua je...cuti lama kan, so kena la kemas rumah kaw-kaw punya...cadar dan segalanye semua saya tukar...kebetulan baru beli tikar, so berubah wajah la ruang tamu rumah saya...tak nak pakai carpet lagi dah sebab banyak habuk...malas nak vakum selalu sebenarnye...heheh

Entry ni sebenarnye nak cerita tentang sambutan CNY kat opis saya aritu...ala, bukan ade ape pun just makan ramai-ramai je...kita orang kalau ade ape-ape perayaan selalu memang buat aktiviti makan-makan ni...opis 1Malaysia katakan...mihmihmih...tapi yang best tahun ni dapat ang pow besar dari tahun lepas...dah dua kali saya dapat ang pow...terima kasih yea puan bos...=)


Makan pizza hut je...tapi syedapppp...nyumnyumnyum...macam-macam jenis ade...sampai petang kita orang makan sebab banyak sangat...=)


Puan bos tengah memberi ucapannye...puan bos ni kalau bercakap susah nak berhenti taw...orang banyak pengalaman dan pandai bercakap kan , cam ni lah gayanye...kite dengar je lah segala amanat nye...heheh


Perempuan-perempuan jelita opis saya...hahah...demoksss nye saya...akak sebelah kiri saya tu anak dah 3 tapi still slim lagi...nak kena tanya apa petua die ni...hahahah


Sesi makan memakan...=)

Selamat menyambut Tahun Baru Cina buat semua yang menyambutnye...moga ong korang semua makin bertambah untuk tahun ini...huhu

Gambar kat atas semua ni adalah dari im a PROUD mama...time kasih ye kak sudi amek gambar untuk kita berdua berkongsi cerita di dunia siber ini dengan cara tersendiri...=)

Thursday, 7 February 2013

Healthy Dinner

Salam...

Pukul 10 baru kita orang dinner malam ni...lambat sekali...huhu...sebabnye en suami kuar main badminton dengan member die...dan saya pulak dah kenyang sebab makan tengah hari banyak tadi...

En suami sekarang asyik la nak menjaga badan nye tu...untuk kesihatan katanye...pergi gym la, main badminton la...dekat rumah pun exercise...rajin buka youtube tengok macam mana cara nak bagi badan ade six pack...kadang-kadang tergelak saya tengok die yang bersemangat tu...sikit-sikit suruh saya amek gambar...=)

Nasib baik saya tak leh exercise teruk-teruk lagi, kalau tak mau die suh saya join die sekali...bukan ape saya malas nak exercise malam-malam sebab nanti berpeluh...pastu nak kena mandi lagi...hehehe

Ehhh, dah lari tajuk lak...heheh...macam biasa kalau malam en suami kuar exercise mesti die nak makan simple-simple aje...selalunye die request nak sanwich la...


Ini la healthy dinner kami berdua tu...healthy lah sangat kan...dengan mayonis bagai...hahah...ini pun dah menjadi kesukaan en suami sekarang...saya kadang-kadang rasa jemu sangat kalau die asyik nak makan ni...tapi ikutkan je lah....=)