ChurpChurp

Nuffnang ads

Monday 24 December 2012

Resepi :: Daging Black Paper

Salam...

Sementara en suami tak balik keje lagi ni elok la kita update blog dulu...nanti dah tak senang nak online kalau die ada...heheh...bagus betui isteri perangai macam ni kannnnssss...

2, 3 hari lepas kot masak daging black paper ni...selalu kalau beli daging saya goreng kunyit atau masak sambal je...kali ni try masak black paper lak...sebab aritu g rumah akak saya, abang ipar masak daging black paper ni sedap pulak...so, lets try masak sendiri tengok sedap ke idokkk...=)

Bahan-bahan

Daging dipotong nipis sebanyak anda suka
Bawang besar dihiris
Sos tiram
Sos lada hitam
Kicap
Lada hitam yang biji tu ditumbuk halus...agak-agak 2 sudu
Garam
Minyak


 Masukkan daging dalam kuali...rebus sampai air daging kering...


Bila air daging dah betul-betul kering, masukkan minyak...minyak lebihkan sedikit...kacau seketika...biar daging garing sedikit...


Pastu masukkan sos tiram, sos lada hitam, kicap, lada hitam yang ditumbuk, dan garam...dah agak kering masukkan bawang yang dipotong tadi...


Ini la hasilnya...nampak lazat kan...ehee...makan dengan nasi panas pasti bertambah-tambah...mak mertua lalu pun tak nampak...=)

Mudah kan nak masak daging black paper ni...ini cara saya masak la...sekejap je dah siap...bahan yang diperlukan pun tak banyak...saya kalau masakan simple-simple dan lazat ni memang suka...huhu...sebab pukul 6 lebih baru sampai rumah...mandi, solat semua dah kui 7 lebih...pastu baru nak masuk dapur...kalau ada resepi mudah dan cepat nak disediakan kan bagus...kui 8 lebih dah boleh makan...xla lewat sangat...dan en suami pun tersenyum gembira sebab tak perlu menahan lapar dengan agak lama...=)

Ketika menaip ni baru kui 8.34 malam...bihun goreng sudah siap di masak...=) tapi tak makan lagi...sedang menanti en suami ku pulang...perut dah berkeroncong nyanyi lagu apa ntah...sabar lah wahai perut muncit ku...eheee...Selamat dinner korang semua....=)





No comments:

Post a Comment

Thanks for droppin' the comments.