Sesetengah orang panggil bihun goreng singapore dan ade jugak yang panggil bihun goreng putih...tak kisah la ape pun panggilannye yang pasti bihun ini sangat lazat dan mudah aje untuk membuatnye...heheh
Saya first time masak bihun goreng singapore ni...itu pun sebab nampak member post kat fb...tengok cam sedap je...nak cuba buat lah...sebab tak pernah buat so langkah pertama mesti kena kol mak tanya resepi...hahah...walaupun boleh je nak google resepi tapi nak juga resepi mak...setiap orang mesti cakap resepi mak die adalah yang terbaik kan...heheh...
Saya memang macam ni kalau nak masak sesuatu yang baru...mula-mula kol tanya resepi mak...pastu saya google resepi kat internet lak...pastu tercipta la resepi saya hasil gabungan resepi mak dan resepi internet...huhu...tapi selalu kalau dah dapat resepi mak mesti cuba buat macam mak aje...sebab kompem sedappp...=)
Dah abih cerita ceriti meh baca resepi nye pulak...
Resepi Bihun Goreng Singapore
Bahan-bahan
setengah bungkus bihun (di remdam sampai lembut)
setengah bungkus bihun (di remdam sampai lembut)
5 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
sedikit ayam dipotong kecik-kecik
3 sudu besar sos tiram
1/2 ketul kiub ayam maggi
sedikit garam
serbuk lada hitam (mesin or tumbuk)
cili padi (optional)
karot (dipotong halus-halus secara memanjang)
kubis @ ape-ape sayur (dipotong halus)
bahan bertanda * dimesin
Cara-cara
- masukkan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan mesin...
- bila dah naik bau masukkan ayam...biar sampai ayam masak
- masukkan sos tiram, kiub ayam, garam, serbuk lada hitam...kacau seketika
- masukkan segala sayur
- bila kuah dah nampak macam nak kering masukkan bihun...kacau sebati
- kalau nak boleh masukkan telur dadar yang di potong kecik-kecik...siap...=)
This is my bihun singapore...mihmihmih...hijau-hijau tu sayur pak choy...tak de kubis dekat rumah...hentam aje sayur ape yang ada...janji sodap di mulut suami ku...dekat 4, 5 kali die cakap bihun ni sedap...vangga mak taw...hahah
Makan bihun ni dengan sambal kicap lagi terangkat...mood terlebih rajin boleh la buat sambal ni...heheh...ala, sonang aje...15 tangkai cili padi, 2 ulas bawang putih, sedikit garam, 1 camca gula, kicap cair dan kicap masin...mesin aje semua ini....nanti jadilah sambal berapi...pedas betul sambal ni taw...=)
Selamat menjamu selera...=)
Selamat menjamu selera...=)
salamualaik kak, nk tnya, utk 5 org keatas nk mkn brapa bungkus bihun? n brapa lama nk bungkus?
ReplyDeletesebungkus cukup kot...klau mkn banyak sebungkus setengah...heheh...brape lama nak remdam kot kamu tanya...3-4 jam gak la...test kalau lembut ok la 2....
Deletekalo xletak lada hitam sdp x?yela ingt nk bg ank2 makan..takut pedas plak..ank bwh 4taun
ReplyDeletesy da buat..sdap2
ReplyDeleteBest ni kalau makan dengan telur mata dan sambal tumis
ReplyDeletegulp
Sedap tu....tq
ReplyDeleteSedap tu....tq
ReplyDeletePinjam resepi sis. Na buat iftar petang ny ;)
ReplyDeleteSalam Kak, Kalau saya nak masak untuk sebungkus beehoon, bahan-bahan2 yang lain seperti bwg merah brg putih dan lain-lain harus double? for example, 5 bwg merah > 10 bwg merah?
ReplyDeletewau sedapnyerrr
ReplyDeletelama tak nk masak? baru2 nk cuba memasak ni.. =)
ReplyDeletesekejab je...=)
DeleteNk masakk tp ayam xde.. Err daging boleh?? Hihi!!
ReplyDeleteboleh aje....segala jenis haiwan yg boleh dimakan boleh dimasukkan...ngehngehngeh
Delete