ChurpChurp

Nuffnang ads

Wednesday 3 October 2012

Puding Triffle Cik Fiza

Salam...

Weekend aritu tekak manja ni teringin benar nak makan puding triffle...sejak kawin ni tak penah buat lagi...lagipun en suami tak suka benda manis-manis ni...klau buat pun dia makan secubit je...itu yang membuatkan isteri die ni malas nak buat makanan yang manis-manis...huhu...kalau tanya die suka apa mesti cakap karipap, pulut sekaya, masalodeh, popia dan macam-macam lagi la kuih yang pedas-pedas dan isteri dia ni xpandai nak buat...heheh...alasan...

Tapi kalau dah asyik teringat je kat triffle tue, xkisah la die nak makan ke tak nak, saya buat jugak...asal dapat penuhi kehendak tekak manja ni...haha...ari ahad petang g tesco beli bahan-bahan nye...plan nak buat malam ahad tue tapi plan dah kelaut...xsempat, ntah ape saya buat pun tak ingat...tengak jam dah lewat, so tunda esoknye la...balik je dari opis hari isnin tu terus masuk dapur...tung tang tung tang maka siaplah puding triffle cik fiza ni...en suami makan jugak, die kata sedap...tapi makan nye sikit je..puji ade makna keee???...xpe, biar pn isteri je makan banyak-banyak...=)

Cukup mudah dan senang nak buat puding triffle ni taw...bahan-bahan nye pun tak banyak...saya guna resepi yang saya cari dari en google je...ade la tambah tolak sikit-sikit...huhu...

RESEPI PUDING TRIFFLE

1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
3 sudu besar gula
3 sude besar tepung kastart
kek swiss roll (x kisah perisa ape pun)
1 kotak agar-agar  (x kisah perisa ape pun)

CARA-CARA 

1- potong kek swiss roll agak-agak 1.5 inci tebal...pastu susun kemas-kemas dalam bekas yang korang guna...pastu basahkan kek dengan sedikit air dari fruit cocktail...

cik fiza guna tupperware serbaguna ini aje...senang nak simpan...huhu
2- campur tepung kastard, gula,susu cair dan secawan air...masak atas api yang perlahan...korang kena sentiasa kacau sebab tepung ni kalau tak kacau die jadi ketul-ketul...da agak pekat tutup api...pastu kacau dalam 5 minit untuk sejuk kan nye...da sejuk tuang atas kek tadi...

cam ni la rupanye bila da tuang sos kastart
3- tunggu sejuk sikit korang boleh taburkan buah-buahan dalam tin tadi...tabur la banyak mana pun ikut suka hati korang la...

penuh dengan buah-buahan...=)





4- masak agar-agak ikut cara yang ditulis dekat belakang kotak...saya masak separuh je untuk 2 bekas macam kat atas tu...saya guna agar-agar perisa rasbery...rasa masam-masam sikit, sedappp... da ciap tuang agar-agar atas lapisan buah-buahan tadi...

ini rupanya bila da tuang agar-agar dalam bekas tadi...cantik kan layer nye...
5- biar agar-agar sejuk seketika...da sejuk masukkan puding dalam peti sejuk...dalam 2, 3 jam da boleh makan...makan sejuk-sejuk sedap sangat...=)

inilah hasilnya....nyum nyum...=)
Rugi sape tak try puding ni...ade rasa masam, manis, lemak...terbaik la...saya sangat suka...senang je kan nak buat lagi pun...hehe...sekarang ni pun saya tengah menikmati keenakan nya...lemak pun dapat di ternak dengan jayanya...hahah



No comments:

Post a Comment

Thanks for droppin' the comments.